“Магьосническият свят на Хари Потър” в Орландо

1
Добави коментар
fzuberski
fzuberski

Няма как да не знаеш кой е Хари Потър, брато. Книгите и направените по тях филми промениха киноиндустрията и фантазиите на децата. Представи си само, щом осемте ленти за Потърчо издухват по приходи 22-те части на Джеймс Бонд и шестте на “Междузвездни войни”.

В Орландо, САЩ, даже отвори парк “Магьосническия свят на Хари Потър”, който е посветен на Избрания. Той е разположен на цели 20 акра (81 000 кв. метра) и пресъздава по идентичен начин замъка Хогуъртс, както и всички атракции, които някога си виждал във филма. На церемонията по откриването присъстваха и всички звезди от сагата, начело с Даниъл Радклиф и Рупърт Гринт, а в чара на парка се убеди и самата авторка на книжната поредица Джоан Роулинг.

По непотвърдена информация, за реализирането на проекта Universal е заплатил сумата между 230 и 265 млн. долара, но пък, разглеждайки кадрите от екстериора и интериора, средствата определено не са отишли напразно… Много ясно, това да не е Дянков, я?! В парка може да посетиш селцето Хогсмийд, магазина на Оливандър, улицата Диагонали, да се повозиш на Хогуъртс Експрес, да пиеш бира от тиквен сок и да си купиш всички пособия, които са нужни на героите за училище. Само сови няма, но пък има метли.

Хогуъртс

Замъкът е пълен с движещи се картини и направо ти се иска да си ученик там. Има още омагьосани пейки, диментори, както и онова голямо дърво Плашещата върба, която се движи и може да те утрепе. Можеш да посетиш класните стаи, кабинета на Дъмбълдор и да гледаш мач по куидич. Гледаш и си мечтаеш да си там, а привърженико на Хари Потърчо?! Признаваме, и ние искаме, макар очилатият Харалампи да не ни е особено симпатичен.

Забравихме да добавим и къщата на Хагрид. Има я и нея.

Хогсмийд

Селцето, в което Хари първоначално не успява да отиде в третата книга, заради липса на подпис от настойник. Иначе Хогсмийд е изграден от магьоснически къщи, които направо те пренасят в света на Потър. Има много магазини за сувенири, както и такива, в които се предлагат пособия за училище, ако всичко не беше измислица и ти не беше грозноват мъгъл. Като погледнем реално, наистина можеш да отидеш някъде с тези пособия и това място е лудницата в Карлуково. Ще размахваш пръчка и ще викаш на надзирателите “Експелиармос”, а после ще ядеш много бой и шепи с шарени хапчета.

Магазините

Един от най-известните магазини в света на Хари Потър е на твое разположение – магазинчето на Зонко за смях. От него можеш да си купиш шоколад с вкус на жаба. Има и метли, с които можеш да пробваш да полетиш от шестия етаж на блока. Преживяването ще е запомнящо се, обещаваме!

Вкусотиите

Освен шоколад с вкуса на жаба, има още най-различни бонбони. Има захарни пера за смучене, както и всякаквовкусови бобчета на Бърти Бот. Нека да не забравяме и бирения шейк и сока от тикви, които можеш да пиеш в заведението “Трите метли”.

Оливандър

Всеки може да си купи пръчка от магазина на Оливандър. Можеш да си вземеш бъмбукова с перо от феникс или 26 сантиметров габър, неподатлива, със сърдечна нишка от змей. Яко, а?

Язди дракон

В четвъртата част “Огненият букал” Хари се бие с дракон, както и българинът Виктор Крум. Ти също ще имаш подобна възможност. Можеш да избереш между унгарски рогоопашат или обикновен китайски дракон. Естествено, драконите не са истински, но виж, ако си напушен, това е друго.

Тримагически турнир

Наистина има такъв. Той обаче не е опасен, както в книгите или филма, а представлява шествие от акробатични движения на участниците. Става си купон за туристите.

Пазарът на Филч

Можеш да си вземеш нещо за спомен от ония грозник Филч. Има уж конфискувани предмети от учениците в “Хогуъртс”, които ти можеш да си вземеш за спомен. Чаши, игли, шалове, плюшени играчки, маска на смъртожадни или презерватив за мъгъли. Последното го няма, но има малки волдеморчета, които можеш да шибаш с пръчката и да викаш с всичка сила: “Авада Кедавра”!

Нека магията бъде с теб, брато.