Идеи и съвети за малкия балкон

2
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Балконът, макар и малък, може да се окаже вашето тайно убежище в големия и шумен град. Факт е обаче, че малкият балкон се обзавежда и декорира трудно заради ограниченото пространство. Ето някои полезни идеи и съвети.

Проект за малкия балкон

Най-важното при обзавеждането и декорирането на малкия балкон е предварително да имате ясна представа какво очаквате от това място – дали да бъде убежище за релакс и четене на книги, или пък красива градина с цъфнали растения, а може би перфектната кухня на открито за любителите кулинари. Така по-лесно ще си изберете фокусна точка, около която да аранжирате пространството на малкия балкон.

Когато си отговорите на тези въпроси, преминете към отбелязване на други важни точки в проекта – в какъв стил да бъде издържан малкия балкон (морски, еко, модернистичен, минималистичен) и с какъв бюджет разполагате. От значение са също фактори като дали балконът е изцяло отворен, закрит с две стени или напълно остъклен, или пък каква е формата му (издължен и тесен или къс и широк). Целта на проекта е да видите как може да  използвате максимално пространството на малкия балкон, така че когато си почивате на него, да не ви хваща клаустрофобия.

Цветовете на малкия балкон

Цветовете на малкия балкон се определят от ефекта, който търсите. Повечето хора предпочитат ярки и свежи багри, характерни за лятото (жълто, цикламено, тюркоазено, лилаво), защото създават настроение. Други, които искат да превърнат малкия балкон в уединено място и са привърженици на еко стила, залагат на земни цветове и нюанси на зеленото. В случай, че балконът се е превърнал в райска градина, заложете на романтичната комбинация от бяло и розово.

Обзавеждане за малкия балкон

При обзавеждането на малкия балкон преди всичко мислете за функционалността. Ако имате по-издължен и тесен балкон, изберете пейка с ракла и я покрийте с меки декоративни възглавници. За същата форма на балкона може да използвате също шезлонг, ако целта ви е да създадете релаксиращо място, където да събирате тен.

За още по-малкия балкон изберете сгъваема масичка, която да монтирате на стената, придружена от два сгъваеми стола. Така едновременно разполагате с място, където да се разположите удобно, и оставяте пространство, когато искате да се вихрите в балконската градина. Ако пък балконът ви е заграден от две стени, тогава използвайте едната за монтиране на рафтове или за поставяне на етажерка за книги, на която да държите цветя, кутии, списания, инструменти и други подобни.

Градина на малкия балкон

Повечето хора използват малкия балкон за аранжиране на красива градина. Най-важното правило е да не купувате цветята на един път. Допълвайте балконската градина постепенно, за да не я затрупате с растения, така че да не може да се използва пространството. За да е по-весело, купувайте саксии с различни форма, цвят, размери – разнообразието е ценен съюзник в декора на малкия балкон.

Организирайте мястото по няколко начина. Използвайте парапета за сандъчета, а краищата на простора за висящи кошници. Цветарниците са в плюс, защото ви помагат да подредите по-лесно градината. Някои предпочитат традиционните модели, докато други залагат на нестандартни решения като например шкаф за обувки, чиито падащи отделения са превърнати в уютен дом за подправки или цветя.

Обърнете внимание на изложението на балкона, за да изберете най-подходящите растения за него и да съобразите колко често да поливате градината.

Идеи и съвети за малкия балкон:
С помощта на метални кукички в S форма може да закачате за парапета освен саксии с цветя, цветни метални кошници, в които да държите вестници, списание, щипки за пране, градинарски принадлежности.

Помислете за настилката на малкия балкон. Обикновено гранитогресът е най-предпочитан, защото не е хлъзгав. Някои предпочитат да използват зелена настилка, имитираща трева, за да допълнят еко декора, а други поставят малка пътека за по-небрежен и уютен стил.

Използвайте метални фенери за осветление на малкия балкон, ако искате да създадете по-романтична атмосфера.

Ако търсите уединение, покрийте откритите места на парапета с увивни растения, бамбукови розетки или етажерки от плат.

В случай, че на малкия балкон нямате място за чадър, направете си импровизирана тента от цветно парче плат с флорални мотиви.

26.08.2013/ Христина Спасова