Бутат 62 къщи в “Лозенец”, ромския квартал на Стара Загора

1
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

62 незаконни постройки в ромския квартал на Стара Загора „Лозенец“ ще бъдат съборени, съобщиха вчера от общината. Това трябвало да стане преди началото на зимата.

Къщите са в чертите на парк „Аязмото“, уточни Ангел Стоманярски, който отговаря за борбата с незаконното строителство.

Много често дори не можело да се установи колко точно човека живеят във въпросните постройки. Тъй като те нямат адреси, защото не са изградени на улици, в общинските архиви са заведени под номера.

За да осигури алтернатива на засегнатите от събарянето, община Стара Загора е готова да предостави на желаещите общински терени за ново, вече законно строителство.

Досега били заделени 170 парцела в западната част на квартала, но все още те нямали изградена инфраструктура, затова се бавело и събарянето на незаконните къщи.

Общината вече е провела търг и е избрала фирма, която ще премахне постройките, чиито собственици не направят това доброволно.

„Около 10 процента от къщите в квартал „Лозенец“ са неузаконяеми и нетърпими според закона“, допълва картината Стоманярски. Тяхното заснемане продължава от специално наета фирма.

Други от незаконните къщи можело да бъдат узаконени, но процедурата, заедно с платените такси и глоби, струвала най-малко 10-15 бона, което възпирало нарушителите.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти