24 Авг Качествен контрол: „Реликвите на смъртните: Град от кости” Избрана

1
Добави коментар
stoyan.sh
stoyan.sh

Ако сте почитатели на популярната фентъзи поредица „Реликвите на смъртните”, спокойно можете да си купите билет за филмовия прочит на книга първа. Ако обаче не познавате литературните герои и историята им, въобще не си губете времето или парите. Няма да успеете да навържете миш-маша от вълшебни елементи и персонажи в „Град от кости”. А дори и да го направите, емоционалният заряд ще Ви разочарова.

Лентата продължава 1 час и 40 мин. Достатъчно време, за да се отегчите от обилната доза déjà vu съставки. Поредицата забърква във вълшебния коктейл ангели, вампири, демони, магьосници, върколаци. За жалост вкусът на сюжетния коктейл не е никак приятен. Заемките от “Star Wars”, „Хари Потър”, „Здрач”, „Константин” и „Досиетата „Грим” могат да бъдат преглътнати ако екшън сцените бяха по-подредени, а сценаристите бяха спестили част от парада на главните герои. Те са толкова много, че могат да осигурят храна не за една, а за няколко поредици. „Филмът си има свой Дъмбълдор, свой Волдемор, свои Дарове на смъртта, които героите трябва да открият, но като цяло „Град от кости” е бездушен опит за преповтаряне на Потър магията”, твърди Мат Пачес от Time Out New York. 

А за да е приликата със „Здрач” още по-явна, в лентата е въвлечено и русото вампирче от клана Волтури – Джейми Кембъл Бауър. Разликата е, че в случая сладникавото момче е на страната на добрите. Лили Колинс, която получава главната роля в „Град от кости”, ни е позната като грозноватата Снежанка от „Огледалце, Огледалце”. Връзка със „Здрач” обаче и тук може да бъде открита. Лили бе партньорката на върколака Тейлър Лотнар в дебютния му солов проект „Отвлечен”. 

Рейтингът на „Реликвите на смъртните: Град от кости” се равнява на гнилите 14% професионално одобрение в rottentomatoes.com. Доста срамна цифра, която гарантира тонове забележки и иронични подмятания на кинокритиците. Питър Киоу от Boston Globe, например, сравнява фентъзи историята с пародия на „Страшен филм” (1.5/4).

Майкъл Ричшафтън от Hollywood Reporter нарича филма имитатор на „Здрач”, който е облепен с бележки, водени по време на прочита на книгите на Стефани Майър.

Брус Инграм от Chicago Sun-Times е склонен да прости част от пороците на лентата, защото според него първите две действия са прилично развлекателни. Влакът излизал от релсите с увъртения финал (2.5/4).

Скот Боулс от USA Today признава, че филмът „Реликвите на смъртните: Град от кости” изкушава със своите сюжетни фентъзи обещания. Проблемът е, че поредицата е твърде заета да копира най-популярните представители в жанра, за да й остане време да създаде оригинална история (1.5/4).

Качественият контрол на Филмче.нет е преминат само за тези, които могат да спазят холивудската бокс офис максима „Купил съм си веднъж книгата, сега да дам пари, за да изгледам и филма”. А ако сте се затъжили за демонични сблъсъци, заложете на 3D смешката „РПУ: Оня свят”, той е една идея по-развлекателен.

Премиера в България: 23.08.2013 (The Mortal Instruments: City of Bones / Screen Gems)

Препоръчахте ли Филмче.нет във Facebook? Благодаря 🙂