23 Авг Качествен контрол: „Пърси Джаксън: Морето на чудовищата” Избрана

1
Добави коментар
stoyan.sh
stoyan.sh

Чисто статистически „Пърси Джаксън и Боговете на Олимп: Морето на чудовищата” е десет минути по-кратък от предшественика си и с десет пункта по-нехаресван от критиката. Заглавието може да се похвали с едва 38 процента професионално одобрение. Дали гнилият рейтинг ще спре кинозрителите у нас? Едва ли?! Но все пак е хубаво да прочетете водещите оценки за фентъзи лентата и на базата на тях да решите сами струва ли си да похарчите пари и време за второто приключение на Пърси.

Ако се доверим на мнението на Брус Демора от Toronto Star, то требва да знаем, че със своя хумор и не особено сериозен тон, филмът вероятно ще очарова аудиторията си. А тя е в така наречената тийн възраст (2.5/4). Рейфър Гузман от Newsday дори твърди, че с избледняващия спомен за магьосника Хари Потър – полубогът Пърси Джаксън (Логан Лерман) изглежда като неговият най-добър заместител (2.5/4). Дали?

Вече знаем, че сравненията с очилатия магьосник са неизбежни. Конфигурацията на главните герои е една и съща, приключенията са подобни, само че Потър е еталон, който не е достигнат литературно, какво остава кинематографично от отрочето на Посейдон. На подобно мнение е Клаудия Пуиг от USA Today, която пише „Пърси много прилича на един млад магьосник с мълниевиден белег на челото. Проблемът е, че митологичните приключения не притежават същия магически заряд” (2/4). 

Може би най-оригиналното мнение със сравнения идва от Сара Стюарт (New York Post). Според нея „Морето на чудовищата” прилича на митологичен хибрид с тяло на „Хари Потър”, с главата на „Здрач”, с краката на „Игрите на глада” и с неочакваната опашка на „Похитителите на изчезналия кивот” (1/4). 

Стивън Уити от Newark Star-Ledger допълва, че фентъзи приключението така и не е разпуснало кесията за гост-звезди, визуални ефекти и екшън сцени, макар в историята да попадат нови фантастични герой, които обаче няма да трогнат зрителите (2/4). Бил Гудикуц от Arizona Republic признава, че тук летвата не е поставена високо, но въпреки това Пърси не успява дори да я достигне (2/5). Питър Дебридж от Variety пък обявява продължението за явна демонстрация на „посредствени компютърни ефекти и небрежен сценарий”.

Андрю Уагаман от Minneapolis Star Tribune признава, че поддържащите актьори Стенли Тучи и Нейтън Филиън (между другото Пиърс Броснан не се е завърнал) имат по някоя точна реплика, но в повечето случаи книжният хумор е останал извън филма (1.5/4). 

Доста недоволен от продължението на Пърси Джаксън е Том Хъдълстоун от Time Out, който критикува младите звезди, които са твърде самодоволни – за мимолетния си звезден блясък. Том негодува и срещу екшън сцените, които свършват още преди да са започнали. Дразнят го още продуктовото позициониране и попкултурните препратки (1/5).

Джордан Хофман от New York Daily News е изненадан, че във втората серия, озаглавена „Морето на чудовищата”, всъщност няма море с чудовища (1/5).

Стигнахме и до най-важния въпрос. Преминат ли е качественият контрол на Филмче.нет? Отговорът е „Не знам”. „Пърси Джаксън 2” тръгва този уикенд като предпремиерно заглавие. Това означава, че разпространителите и мултиплексите ще поискат от редовните си зрители, избрали да гледат лентата на кино, а не да я свалят от някой торенттракер, неоправдано по-високи цени за 3D прожекциите. И то в продължение на цяла седмица. Все още не мога да преглътна погрешно похарчените пари за предпремиерна прожекция на „Похитителят на мълнии”. Парен каша духа. Ако първият епизод Ви е допаднал, дайте шанс и на втория. Само че след официалната му премиера в края на месеца.

Премиера в България: 30.08.2013 (Percy Jackson: Sea of Monsters / Александра филмс / 20th Century Fox) 

Препоръчахте ли Филмче.нет във Facebook? Благодаря 🙂