Алхимишки изцепки

2
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Да се кахърим ли, да не се ли? Това е въпросът! Относно международното положение. Според „24 часа“ – да се, време е, „Войната почва утре?“. И: „САЩ удрят Сирия, ще изстрелват крилати ракети от бойни кораби“. Докато прелитащият долети, и те го те – „утре“-то вече е днес. Печени сме. Че утре започва от днес, знаем още от естрадния саундтрак на демократичната зора.

Междувременно се наслаждаваме и на добри новини. „Монитор“, например, е открил философския камък – като средновековен алхимик успял да пожъне злато там, де не е сято. „Златна флейта изчезна в центъра на София“, цитира творчески вестникът многокаратов детайл от криминалната хроника. Инструментът на словенката Аня Брезахчик бил свит от апаши, не може да изнесе концерт – съобщават и другите. Но в „Стандарт“ флейтата е сребърна. А в останалата преса – ни дума за направа от благороден метал… Вълшебната флейта, брях!

Налице – и вълшебният десен крак, прикачен към вълшебната ръка с ножица – нещо като Модерния ляв, но в „Б“ група. „Наричаме го Шави заради мекия и фин пас“, разкрива треньорът на „Бистришките тигри“ в „Преса“. Сетихте ли се…? Вчера Буда, днес – Шави. Утре – я Шива, я Кришна, я Вишну. Тренерът демонстрира и други будистки качества на бившия премиер: скромност, акуратност. „Изпълнява ли ви тактическите указания?“ – „Разбира се, много е стриктен в това отношение. Макар че идваше много рядко – обикновено веднъж годишно“.

В подножието на Бистрица „Труд“ ни поднася на 2-3 страници сърцераздирателни материали за липсата на култура и хигиена у родния пътешественик. „Турист ходи, природа плаче“ и „Бай Ганьо турист“ са сред избраните квалификации. Планинска контролно-спасителна терминология вестникът използва и за опита на БСП да назначи свои парашутисти на ключови постове в средния браншови ешелон: „Лавина от смени във властта“. И за похлупак пак „Монитор“, който, освен алхимишки, традиционно го дава и сензационно: „Скандал с вещите на Ванга в Рупите“, „Сакар бедства в огнен обръч“. Плачи, горо!