Weesp – на лов за вятърни мелници

28
Добави коментар
buba_svoge
buba_svoge

Преди  известно време се върнах от поредното си пътуване до Холандия. Този път отидох с ясната идея, че искам максимално да избягам от отъпканите туристически пътеки и да изследвам нови и не толкова популярни места. Гледайки картата, някак естествено погледът ми се спря на Weesp (Веесп). И за да бъде картинката пълна реших да отида до там с колело.

 

Weesp е малък град, който се намира съвсем близо до Амстердам. Той е разположен предимно на единия бряг на река Vecht. Мястото е много подходящо ако искате да избягате от шума и суматохата в столицата, а и определено има какво да се види.

И така в един слънчев ден през март се качих на колелото и тръгнах към Weesp. Карането ми продължи не повече от 40 минути с няколко кратки спирки за любуване на необятните холандски полета.

Една от причините да избера Weesp е, че градът се слави с цели три функциониращи вятърни мелници. Първата, която посетих беше ‘t Haantjе (Петлето). Тя се намира на брега на река Smal Weesp близо до историческия център на града. Мелницата е построена през 1820 година и е служела за смилане на брашно. Преживяла е няколко разрушения и е приютявала различни собственици. През 2003 година е напълно реставрирана и в момента се използва за изпомпване и регулиране на водата в каналите.

 

Останах много изненадана, когато разбрах, че в мелницата живеят хора. Звучи ми много интересно да се занимаваш с нещо такова и със сигурност е забавно.

Беше ми много приятно да се разходя из историческия център на Weesp. Градът е на повече от 650 години, а много от сградите са построени през 17 и 18 век. Типичните тесни къщички и плъзващите се покрай тях канали създават усещане за идилия. За разлика от Амстердам, хората не бързаха за никъде и всичко излъчваше спокойствие. За цялата атмосфера спомагаше и ясното и слънчево време.

 

В града има няколко църкви, но една от тях ме впечатлиха най-много.

Църквата  Grote of Sint-Laurenskerk е строена между 1429г. и 1462г. в готически стил. Днес тя се използва за провеждане на културни събития, включително хорови фестивали, публични лекции и официални вечери. Има две големи зали – Kerkzaal, която събира 600 души и по-малката Koor, която събира 250 души.

 

Старата сграда на кметството (Stadhuis) е една от забележителностите на Weesp. Тя е построена през 1776 година и дълго време е използвана като административна сграда. От 1911 година една от стаите на кметството започнала да служи за съхранение на предмети, свързани с историята на града. Стаята можела да бъде разгледана само с предварителна уговорка. По-късно, през 1974 година, градският съвет взема решение за основаване на музей в сградата. Основната причина за това е, че кметството получило от местен феодал скъп подарък –
порцеланов сервиз. Порцеланът от 18 век е основна част от експозицията, която включва също снимки и информация за Magneet Rijwielfabriek – първата фабрика за колела в Холандия, както и за развитието на шоколадената фабрика Van Houten.

 

Много ми беше приятно да се разхождам по тесните улички на Weesp. Някои бяха толкова тесни, че ако протегнеш ръцете си настрани, пръстите ти ще докоснат стените на къщите. Впечатли ме живинката, която има града. Хората се познават, спират се и се заговарят, а кафенетата са пълни.

 

Минавайки по един подвижен мост се озовах пред интересна кръгла сграда. Някога Weesp е бил част от защитната линия на Амстердам. Поради това в околностите на града са построени много фортове. Един от тях е Fort Ossenmarkt. Той е построен през 1861 година и се намира на малко островче на края на града. След Втората световна война, фортът е използван като ферма за гъби, а по късно е служел като площадка за обучение на пожарникари. Днес той е реставриран и в него се провеждат културни събития.

 

Fort Uitermeer се намира на около 4км от Weesp. Построен през 1845 година на източния бряг на река Vecht. Задачата му е била да охранява земята около реката и минаващата наблизо железопътна линия. След Втората световна война, в сградата са поставени експлозиви и фортът се превърнал в руини.

 

На връщане от форта отделих малко повече време на останалите две вятърни мелници. Те се намират една до друга на брега на река Vecht, на крачка от историческия център. Това са Eendragt (Единство), построена 1691 година и Vriendschap (Приятелство), построена 1900 година. И двете мелници са служели за смилане на брашно и работят и днес. Всяка събота от 10 до 16 часа, магазинчето във Vriendschap е отворено. Там може да бъде намерено брашно от пшеница, ръж, царевица и други. Освен всякакви видове брашно има и най-различни смеси за сладкиши, ядки и подправки. Мястото е много живописно, особено, когато слънцето залязва.

 

Weesp е очарователен малък град и се радвам, че го посетих. Най-вече съм доволна от факта, че направих тази разходка по типично холандски начин – с колело, вместо да хвана влака.