Мая Савова говори открито за домашното насилие – Edna.bg

1
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Мая и Крум Савови

Снимка:
Личен архив

Мая и Крум Савови са едно от четирите известни български семейства, които тази година застават зад каузата на кампанията на AVON „Говори открито срещу домашното насилие“, на която Edna.bg е основен онлайн партньор. В България кампанията се провежда за трета поредна година и цели набиране на средства в помощ на пострадалите жени и техните деца. „Никой не заслужава да бъде жертва на насилие“ смята Мая и така обяснява какви са мотивите ѝ да се включи в кампанията.

****

Прекрасна лятна вечер е. Приготвяме се с цялото семейство да си лягаме, когато чуваме „Помощ! Някой да помогне, той ще ме убие!“. Този глас прилича много на съседката ни от долния етаж – онази учтива млада жена, която често срещам със съпруга ѝ в парка. Винаги са ми изглеждали като обичаща се двойка и сплотено семейство.

Е, понякога той е малко по-нетърпелив, когато тя взема да разходи заедно с тях малкото им куче, а то не смогва на темпото им. Но иначе е много вежливо и възпитано момче. Преди да се запитам какво го е провокирало да я нападне с удари, се чудех какво да направя. Нали не е прието да се притесняват съседите или да се месим в чуждите работи. Дали да подам сигнал в полицията или да оставя нея да се оплаче? Имам ли право да я посъветвам да се обърне към психолог или да потърси помощ извън дома си?

Мая и Крум Савови

Това ми разказа една приятелка наскоро и аз се замислих колко ли още подобни истории правят статистиката, която казва, че всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие. А колко от нас знаят как да реагират в подобна ситуация? И дали осъзнаваме кога се срещаме с насилници – те крещят, обиждат, заплашват, лишават от финансови средства жертвите си.

Жалко е, че освен жертвите, които рядко намират сили и очи за „пред хората“ да потърсят помощ, и обществото ни неглижира подобни прояви. Като майка, аз вярвам, че личният пример е най-добрият възпитател. А никой не заслужава да е жертва на насилие. И на това уча децата си – винаги има начин и подход да се разбереш с всеки, стига да има желание.

Обществото в крайна сметка е съставено от всички нас и ако ние не направим така, че темата за домашното насилие да не бъде срамна или табу, то насилниците ще продължат да малтретират жертвите си, а жертвите трудно ще събират кураж да прекъснат порочната практика.

Затова като посланик на кампанията на AVON „Говори открито срещу домашното насилие“ смятам да наруша табуто и да говоря повече. Също така искам с личния си пример да бъда посланик на домашното разбирателство и така да предам нататък, на децата си този модел. Надявам се, че някой ден те ще привлекат нови посланици към каузата, а след време посланиците ще бъдат повече от жертвите.

А какво стана със съседката на моята приятелка – предприела мерки, потърсила помощ и сега не се чуват крясъци в блока. Най-хубавото било, че вече, когато моята приятелка я срещала, съседката ѝ била освен учтива, но и усмихната.

Автор: Мая Савова

Можете да подкрепите кампанията „Говори открито срещу домашното насилие“ като закупите благотворителни бижута от Avon.

Какво разказа в „Колонката на“ другият посланик на кампанията Сибина Григорова, можете да прочетете ТУК.