30 години по-късно

8
Добави коментар

Това не са първите избори за ЕП за България, но са първите за България заедно с останалите страни-членки. И още – 2009 се отбелязват 30 години от първото гласуване за ЕП. Само че, през 1958-ма година е имало само 6 членки на ЕС, тогава ЕО, и депутатите в ЕП са били само 142. Сега трябва да изберем 736 души, от които 17 се полагат на България, съгласно договора от Ница. По предишния договор, от Амстердам, на България се полагаха 18 депутати, което ще се възстанови с договора от Лисабон, ако ирландците го одобрят на втория референдум, който ще се проведе през есента, а социолозите казват, че този път ще мине без проблеми заради кризата.

Днес най-много граждани на ЕС ще гласуват заедно с нас. Това са избирателите от: Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Естония, Испания, Литва, Люксембург, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Унгария, Финландия, Франция и Швеция. Италианците също ще гласуват днес, но за втори пореден ден. 2 дни гласуваха и Чехите – в петък и събота.

Най-много депутати ще има Германия – 99, а най-малко – Малта – 5 души. Ако Лисабонският договор влезе в сила обаче, германците ще имат 96 депутати, а Малта – 6. Но, това ще стане при следващите избори за ЕП, тъй като се провалиха плановете на лидерите на ЕС договорът да влезе в сила преди изборите за ЕП, тъй като това щеше да доведе до увеличение на броя на евродепутатите и до намаляване на броя на еврокомисарите.

Досега, политическите групи в ЕП бяха 8. Най-голямата е ЕНП (Европейската народна партия), която имаше 288 депутати, следвана тясно от ПЕС (Партията на европейските социалисти) с 217 депутати и от АЛДЕ (Алианс на демократите и либералите за Европа) със 100 депутати. Четвъртата по големина група е Съюз за Европа на нациите с 44 депутати, следвана от Зелените в коалиция с Европейския свободен алианс – 43 членове, Европейската обединена левица-Северна зелена левица – 41 депутати, Независимост/Демокрация – 22 членове и независими членове – 30 депутати. Очакванията на социолозите са, че ЕНП отново ще бъде водещата политическа сила в ЕП. Възможно е обаче групите да бъдат по-малко, тъй като минималният праг за образуване на политическа група беше вдигнат от 20 на 25 души.

Евроизборите тази година са много по-привлекателни, за жалост не за избирателите, но за кандидатите по няколко причини. Първата и доста по-идеалистична е, че ЕП вече е с доста повече правомощия и на практика балансира взимането на решенията в ЕС. Втората е, че всички депутати вече ще взимат еднакви заплати при това, за страна като България, доста сериозна сума – 7,665 евро брутно. Спокойно! Това се плаща и от нас, но не само. Заплатите на евродепутатите вече ще се плащат от бюджета на ЕС, който се формира от вноските на всички страни-членки. Преди, доходите на евродепутатите се плащаха от страните-членки.