8 стъпки към успеха

1
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Домашните вина не са обект на Закона за виното, но попадат в категорията „Трапезни, тихи, сухи”. На цвят биват бели, червени и розови. Произвеждат се от бели и червени сортове грозде във всички лозаро-винарски райони на страната при захарност 19-20 до 21-22%. За да определят времето на гроздобер, стопаните, които имат собствени лозя, трябва да следят процеса на зреене на гроздето. Периодично през 4-5 дни да вземат средна проба грозде, на която определят захарното съдържание. Количеството на пробата е около 3 кг грозде. Берат се средно развити гроздове от главини, разположени в различни места на лозовото насаждение. Гроздовете се смачкват на ръка, като се смачкват всички зърна. Получената мъст (шира) се прецежда през тензух. От бистрата мъст се взема проба, на която се определя захарният процент. Когато се установи, че технологичната зрялост на гроздето е подходяща за производство на вино, се прави гроздобер. От технологична гледна точка гроздоберът се провежда сутрин в хладните часове на деня. При положение че има роса, се изчаква вдигането й. Не бива да се бере и след дъжд, защото захарността пада с 1-2 до 3%. В такъв случай се изчаква два-три дни. Набраното грозде се събира в пластмасови касетки, без смачкване на зърна. В отделения сок и смачканите зърна веднага започват процеси, включително алкохолна и оцетно-кисела ферментация, която инфектира виното и то се вкисва още младо.

Цялата статия на проф. Димитър Цаков търсете в броя на вестник „Новинар“ в сряда, 4 септември.

В поредицата на „Новинар” очаквайте статии по следните основни теми: 3. Производство на бяло вино. 4. Производство на червено вино. 5. Производство на розово вино. 6. Производство на вино пелин (пелиново вино). 7. Грижи за виното: претакане – бистрене – филтриране – бутилиране. 8. Болести – повреди и недостатъци по вината.

* Проф. Димитър Цаков е дългогодишен директор на Института по винарска промишленост в София. Автор е на десетки книги за производството на качествени вина и ракии в домашни условия.