Вълшебството на водните замъци

2
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Още от времето на книжките с приказки преди лягане, винаги сме се прехласвали по изображения с красиви вековни дворци. А когато те са обградени и от водни басейни, пейзажът спира дъха още по-категорично.

Днес в рубриката „Пътуване“ Jenite.bg решихме да ви представим любимите си три замъка, които определено изглеждат така, сякаш някога именно на тяхната територия се е разиграла историята за принцесата и нейния жабок принц.  

1. Замъкът Егесков в Дания (и на снимката най-горе) 

Не знаем какво е гнило в Дания, но със сигурност можем да ви покажем нещо много красиво в Дания! Прелестният замък се извисява върху острова градина Фюнен и се слави като най-добре запазения воден дворец от Ренесанса. Построен е през XIV век, но още преди това на мястото му е имало крепост със същото име. В превод то означава „дъбова гора“ и произлиза от легендата, че цяла такава е била изсечена за набавянето на необходимия строителен материал.  

Някога в замъка е можело да се влезе единствено с помощта на спускащ се дървен мост. Разбира се, в наши дни достъпът е уленен за многобройните посетители. Освен останалите атракции на мястото, те имат щастието да видят на първия етаж и т.нар. Titania’s Palace, или „Къщата на куклите“. Това е изключително красив и прецизен макет, изработен от британеца сър Невил Уилкинсън. Вдъхновението дошло от малката му дъщеря, която вярвала, че двора на Егсков е населен от малки феи и те имат нужда от собствен дом.

Вие също можете да разгледате Къщата на куклите – в нашата галерия.

2. Замъкът Оберхофен в Швейцария 

Oт XIII век насам, този красив дворец се издига на брега на езерото Тун в Алпите. Оберхофен е превърнат в уникален еклектичен музей с експонати, вариращи от нео-готически трапезарии, рицарски доспехи, та чак до интересния салон за пушене в турски стил.

Днес параклисът на замъка, известен със своите стенописи от XV век, е популярно място за извършване на кръщенета и сключване на бракове. Оберхофен привлича туристите и с огромен парк в непосредствена близост, който по впечатляващ начин илюстрира различните течения в градинарското изкуство през вековете. 

3. Замъкът Бодиам в Англия

Този замък се намира в Южен Съсекс и също датира от XIV век. Построен е от Едуард Далингридж, един от рицарите на Хенри III. Предполага се, че целта на крепостта е била да защитава областта от френската инвазия по време на Стогодишната война. Бодиам обаче е по-скоро живописен, отколкото устойчив на нападения.

Дворецът е бил атакуван само два пъти през дългия си „живот“ и нито веднъж не се е представил достойно. През 1484 година е бил превзет от Ричард III, a през 1645 е бил оставен отчасти разрушен след нападение.

Бодиам не разполага с централна крепостна кула. Вместо това, помещенията са строени по протежение на стените. Резултатът е квадратна постройка, в центъра на която има голям двор. Можете да видите как изглежда вътрешността, отново в галерията ни. 

Ако тази статия ви е била интересна и искате да ви разказваме за още приказни места по цял свят, можете да се присъедините към Jenite.bg във фейсбук!