Д-р Даниел Янков: Гъбичните болести са хитът на лятото!

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Д-р Даниел Янков е специалист дерматовенеролог. Завършил е медицина през 1993 г. във ВМИ – Стара Загора. Специализирал е кожни и полово-предавани болести в Кожния диспансер в Хасково. Днес разговаряме с него по повод зачестилите кожни болести.

– Д-р Янков, с какви оплаквания най-често се обръщат към вас пациентите през лятото?
– Ако имате предвид летния сезон, преобладават повече гъбичните заболявания. Тенденцията е, че с годините тези заболявания стават все повече. Някои от тях са банални на вид, затова хората не им обръщат внимание, приемат ги повече като козметичен дефект. Например т.нар. разноцветен лишей, който обезцветява кожата на гръдния кош постепенно и наподобява витилиго. Целият гръден кош се обезцветява. Лекува се само с локална терапия, ако човек навреме потърси помощ. А след неколкомесечно забавяне вече се налага използване на таблетки, които оскъпяват лечението. През горещите летни дни много пациенти идват с такива оплаквания.

– Защо, нали медицината напредва, здравната ни култура уж се подобрява…
– Може би имунитетът на хората се променя – заради все по-замърсения въздух, заради не толкова качествената храна. При това заболяване например може да се посочи и друга причина – възможно е да липсва една съставка на потта, чиято функция е да унищожава гъбичките. Ако човек има средно ниво на култура, ще се предпази от много неща. Или поне навреме ще се обърне към дерматолог. Повечето хора не го правят. Само преди минути имах пациентка с т.нар. розов лишей. Това пък е друго заболяване, при което човек изобщо не трябва да се къпе, докато не се подобри състоянието му. Тя имаше по тялото си множество петна. Ако беше дошла преди една седмица, когато е имала само 2 петна, щеше да е по-лесно – лечението щеше да е много по-кратко. Сега ще бъде принудена да приема скъпоструващи таблетки. Продължавам с гъбичните заболявания по ноктите – при тях лечението също е много продължително и за съжаление много скъпо. Много хора страдат и не могат да си го позволят.

– Защо според вас хората неглижират тези неприятни и упорити заболявания?
– Може би защото не знаят, че ако дойдат по-рано, с един лак за нокти или с един крем ще могат да се излекуват. Ако търпят и чакат няколко месеца, особено ако е за гъбични проблеми, тогава

лечението много се оскъпява –

достига до 500 лв. Много се неглижира външният вид, хората не обръщат достатъчно внимание на себе си, мислейки, че ще им мине. Предпочитат да опитат с домашни рецепти.

– За кое друго вирусно заболяване трябва да говорим?
– Друго често срещано заболяване са вирусните брадавици. Зачестиха и полово-предаваните заболявания като цяло. Има дни, когато от 20 пациенти, двама или трима, било то момчета или момичета, идват именно с такива брадавици (кондиломи). Това е много голям процент. Идват, когато вече са се образували десетки такива, а премахването им е много трудно. Започват да рецидивират. Налага се месеци наред да посещават специалист. Знаете ли, че са идвали пациенти с по стотина такива вирусни брадавици!?

– Говорим за папиломния вирус – нали така?
– Точно така. Но искам да уточня, че не е задължително да е този вид папилома, който провокира рак. От известните 40 типа 18 са онкогенни. А се доказа, че тип 16 и 18 предизвикват карцином на маточната шийка. Всички знаят за ваксината, но може би не са чували, че тя се препоръчва и за момчета и мъже, понеже при тях папиломният вирус може да предизвика карцином на пениса и ануса. В крайна сметка това е едно от най-разпространените полово предавани заболявания. Наблягам на вирусните брадавици, защото външните проявления се лекуват от нас, дерматолозите, а ако вирусът предизвика брадавици навътре в гениталиите, тогава се заемат гинеколозите. Пак ще повторя – това е много сериозно и много разпространено заболяване в последно време. Вчера например имах двама пациенти – мъж и жена с множество такива брадавици. Не можаха да отговорят защо не са дошли по-рано. А такова изчакване и неглижиране води до много сериозни проблеми, особено при жената. Искам да отбележа, че се провеждат европейски кампании, в които и ние участваме – например т.нар. кампания евромеланома. А в Международния ден, в който участваме от години, преглеждаме безплатно всички пациенти с пигментни образувания.

За меланома трябва да се говори все по-често

Нелепо е да умреш от една бенка! Меланомът е най-страшният кожен рак, бързо дава разсейки.

– Нямах намерение да ви питам за меланома, често публикуваме материали за това заболяване..
– Не забравяйте, че меланомът е безпощадно заболяване и е хубаво непрекъснато да се говори за него. Аз в моята практика не спирам да обяснявам на пациентите. Има няколко основни белега, които изискват спешен дерматологичен преглед:

– Ако пигментното образувание започне да променя цвета си бързо.
– Ако кърви или се възпали спонтанно.
– Ако стане разноцветно или нарасне бързо. Съответно такива случаи веднага се насочват към онколозите.

– Кои са най-често предаваните по полов път заболявания? И те ли се увеличават с годините?
– Да, по този начин се предават и гъбички по половите органи. И това е много често срещана диагноза, особено през лятото. Високите летни температури допринасят за тяхното често и бързо разпространяване. Естествено хигиената и партньорът също са от значение. Въпросът обаче е дали пациентът изобщо ще отиде при лекар, или ще се опитва с някакви процедури вкъщи. При мен идват много мъже с тези проблеми, жените по-често търсят гинеколог.

– Сещам се да ви попитам и за херпес зостер. Това по-рядко срещано заболяване ли е?
– Не, напротив – пак често заболяване, което се проявява на периоди. И в момента имам няколко пациенти с такава диагноза. Причината е вирусът на варицелата, който се активира при спадане на имунитета и при стрес. Появява се и по гръдния кош, и по лицето, и по крайниците. Понякога протича с много силни болки. Но всъщност се лекува успешно, особено ако лечението започне до 2-3 дни.

– Споменахте кортикостероидните кремове. Посъветвайте как и колко време трябва да се ползват, за да се избегнат тези странични ефекти?
– Много родители мажат децата си месеци наред, което не е редно. Добрият лекар ще ви каже точно колко време е нужно. Този крем се маже 10 дни например, а има родители, които мажат децата си цели 6 месеца. Имайте предвид, че след двадесет дни вече се проявяват много странични действия, но до десетия ден същият този кортикостероиден крем върши чудеса. Бедата е, че ги продават свободно в аптеките, всеки може да си го купи. Редното е 10 дни използване, след което – контролен преглед.

– Какво ще кажете в заключение и като препоръка?
– Искам да кажа, че чистата медицинска козметика няма никакви странични действия – тя може да се използва целогодишно и дългогодишно. Има много продукти, които рекламират по телевизията за изгаряне на мазоли. Те не са ефективни, но хората ги използват. И чак на петия път вече като видят, че няма полза, тръгват по лекари, а това е загубено време. В заключение искам да кажа една истина, която не трябва да се забравя – пациентът не трябва да губи доверие в българския лекар и добрия специалист. По-добре е навреме да се посъветва с него – така лечението ще приключи много по-бързо и ще излезе по-евтино.

– Д-р Янков, да преминем към детските кожни заболявания, ще бъде полезно за майките.
– Да започнем с атопичния дерматит. Голям процент деца в България страдат от него. Ако майката навреме покаже детето на лекар, той знае какво да й обясни относно това как да потиска заболяването и то въобще да не се забелязва.
Атопичният дерматит може да се прояви още на третия или четвъртия месец от раждането на детето. Появяват се ситни пъпчици по бузките и родителите мислят, че е от слънцето. Да, слънцето може да провокира такава реакция, но това е и първият белег на заболяването. Впоследствие

кожата започва да изсъхва

на различни места по тялото, особено по гънките. Ние предоставяме и книжки, брошурки на родителите, за да знаят как да поддържат кожата на децата си.

– Извинете за моето невежество, това автоимунно заболяване ли е? Какви са причините да е толкова често срещано?
– То е генетично обусловено – ако и двамата родители страдат от екзема, вероятността и детето да я наследи е цели 70%. Ако само единият страда – спада на 40%. Интересното е, че много по-често се среща в градовете – т.е. ролята на замърсения въздух, стреса, напрежението. Имайте предвид, че колкото и да са малки децата, те също изпитват стрес. Те са много по-чувствителни и една провокация може да отключи заболяването. Атопичният дерматит или както още се нарича – детска екзема, може да се израсне – на 4, 7, 14 години. Но ако не се обърне внимание, ако не се поддържа кожата и не се лекува от специалист, тя загрубява до състояние, наречено невродермит.

А силният сърбеж с годините се отразява на психиката на децата, променя дори характера им. Затова родителите трябва да се ограмотяват, да разберат как трябва да мият и обличат децата си. Между другото, атопичният дерматит се подобрява през лятото.

Обостря се към септември-октомври

и особено през зимата, когато студът и ниските температури изсушават кожата.

– А има ли някакво кожно нарушение, което именно през лятото се обостря?
– Не, не може да се говори за сезонни обостряния, макар че има и екземи, които се обострят през лятото, те са обратен тип. Нека родителите имат предвид, че и брадавиците са често срещано явление при децата.

– Значи, майката като забележи пъпчици, да не го маже с каквото й попадне, а да търси специалист?
– Разбира се, защото в България все още се предлагат всякакви кремове, които са много силни и опасни за малките деца. От всичките кортикостероидни кремове в аптеките само 2-3 са подходящи за деца.

– Храненето какво влияние оказва върху състоянието на кожата при децата?
– В тази връзка ще спомена акнето. То е сериозен проблем при младите, при тийнейджърите. Имайте предвид, че повечето кожни заболявания са хронични – ако днес сте добре, утре то пак може да се прояви. Много вредни навици имат момчетата и момичетата. Най-новите изследвания доказват, че шоколадът с какаово масло, пържените храни, дюнерите, чипсът, бързата, готовата храна – всичко това влошава състоянието на младите хора с акне.

Та те не знаят що е то плод, а това променя кожата и влошава акнето, което впоследствие води до тежки болести. Години наред се спореше дали храната влияе на акнето – и при малки, и при големи, сега вече е доказано.

Яна БОЯДЖИЕВА