Френско шампанско ще отлежава на морското дъно

10
Добави коментар
davis
davis

 
1
2
3
4
5

(4 гласа, оценка 3.75 от 5)

Специалистите от винарската изба не за пръв път се опитват да разберат как съхранението на шампанско в студена морска вода може да се отрази на вкуса му. В началото на юни, представители на Louis Roederer оставиха няколко десетки бутилки шампанско на 15 метра дълбочина в залива Пон-Сан Мишел, в непосредствена близост до Нормандия. Идеята е дошла, след като е открито, че водата в залива има постоянна температура от 10 градуса по Целзий, идеална за съхранение на вина. През следващите месеци Louis Roederer възнамеряват да провеждат редовни дегустации за сравняване на вкуса на бутилки с шампанско, пуснати на морското дъно и с техните аналози отлежаващи във винарските изби.

Louis Roederer е първият производител на шампанско в света, който използва този така необичаен метод за съхранение на пенливи вина. Истината е, че преди четири години подобен експеримент е проведен с „тихи“ вина: червени Crozes-Hermitage, както и Muscadet и бяло Burgundy. „Морските приливи и студената вода, влияят повече върху вкуса на червените вина, отколкото на белите“ – каза търговският директор на Louis Roederer Herve Bukton в интервю с Ройтерс.

Louis Roederer е основана през 1776 и остава един от последните частни производители на френскo шампанско. Вината се произвеждат в малки количества и са едни от най-скъпите в света.