Наръчник за приготвяне на домашно сладко

13
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

Като всяко хубаво нещо, лятото върви към своя край, а с него си отива и изобилието от вкусни и полезни плодове на пазара.

Голяма част от вас, любителите кулинари, ще опитат да съхранят сладките спомени от лятото, заедно с някои други плодове, за зимата. Оказа се, че колегите от Kulinar.bg подкрепят с две ръце подобна инициатива и дори се опитват да улеснят максимално желаещите да си направят домашно сладко.

Подготовката за перфектното сладко започва от пазаруването или брането на плодовете, ако сте от късметлиите със собствено производство. Подберете пресни, добре узрели, но не презрели, плодове и се убедете, че са здрави или съвсем леко наранени.

Всеки плод, в зависимост от вида си, изисква съответната преработка. Ягодите, малините и боровинките, например, се измиват съвсем леко, за да не се наранят и се почистват само от листенцата. Други плодове се нуждаят от по-обстойно почистване – от костилки, кори и т.н.

При различните плодове съществуват различни особености. Преди да се сварят, сливите, кайсиите и прасковите се държат известно време във варна вода (1 ч.ч. гасена вар на 3 л вода), а портокалите, смокините и орехчетата се изваряват предварително в една или няколко води.

При варенето трябва да се има предвид също, че за колкото по-кратко време сладкото е готово, толкова неговият цвят е по-светъл и ароматът и плодът му се запазват по-добре.

Сладкото не трябва да се вари с повече от 2 килограма плодове наведнъж или да бъде на силен огън. Ускоряването на сгъстяването ще попречи на плодовете да се сварят добре.

В процеса на варене ще се образува пяна, която е добре да премахвате с решетъчна лъжица.

Ала това не са всички полезни съвети! За да разберете какви са подходящите съдове за варене на сладко; защо и кога трябва да сложите в сладкото лимонена киселина и син камък; кога точно е готово сладкото, както и как да го съхранявате, прочетете статията на Kulinar.bg тук.