10 симптома, че не ни достигат минерали

4
Добави коментар
biomall
biomall

Да се научим да разчитаме сигналите, които организмът ни изпраща

Питали ли сте се какво се случва в тялото ни, ако започнем да страдаме от дефицит на някои от макро- или микролементите, съдържащи се в него. Как да разпознаем, че ни липсва достатъчно количество от определен елемент и кога последиците от тази липса могат да станат наистина сериозни? За да си обясним тези сложни, но същевременно съвършени природни закони, нека научим повече за самите минерали.
Минералите представляват химични елементи, които имат много важна роля за почти всички процеси, протичащи в организма ни. Тялото не може да произвежда свои собствени минерали, затова трябва да си ги набавя от храната или като хранитлени добавки. За да ги обработваме и усвояваме адекватно, PH-то в стомаха ни трябва да е балансирано, иначе по време на храносмилането минералите ще преминават през стомаха, но няма да ги абсорбираме, а ще ги изхвърляме неусвоени. За правилното усвояване на минералите са необходими освен стомашни киселини, и ензимите, произвеждани от панкреаса. Минералите участват в правилното функциониране на редица системи в тялото, изграждането на мускулите, регулирането на хормоните, храносмилането и извличането на полезните вещества от храната. Минералите взаимодействат с витамините, като така взаимно подпомагат усвояването си от организма и активират полезното си въздействие. В зависимост от количеството, в което се съдържат в организма, минералите се поделят на микроелементи и макроелементи. Макроелементите представляват химични елементи, които се откриват в големи количества в организма. Те са: калий, калций, натрий, фосфор, магнезий и хлор. Съхраняват се в костите и мускулната тъкан. Микроелементите представляват минерали, които се откриват в организма в много малки количества. Те са: кобалт, хром, мед, флуор, йод, желязо, манган, молибден, селен, сяра и цинк. За това деление на микро- и макроелементи съществуват някои противоречия относно мястото на едни или други минерали.
По-тежки последици за организма може да остави дефицитът не само на макроелементите, но и на микроелементите. Както знаете, в състава и устройството на човешкия организъм няма нищо случайно, затова нито един от минералите не бива да се пренебрегва. Но как да разберем, че ни липсва определен химичен елемент? Ясно е, че не можем да се изследваме всеки месец. За да контролираме здравето си, трябва да се научим да четем езика на тялото си и да отговаряме на сигналите му подобаващо.
В наше време минералният дисбаланс сред хората заема размерите на епидемия. Основна причина за това е, че храната, която масово консумираме, е с ниско качество и бедна на полезни вещества. За да може тялото да се възстанови напълно от такъв дефицит, може да са му необходими до няколко години. Много важно е да сме сигурни, че не просто приемаме достатъчно минерали, но и че ги храносмиламе правилно.

Ето и някои симптоми, чрез които тялото може да Ви даде знак, че страда от липса на определен минерал:

Бавно зарастване на рани, трудно съсирване на кръвта, лесно остават белези или следи от най-малко нараняване по тялото

Това са знаци за дефицит на цинк. Цинкът е много важен при заздравителни процеси. Благодарение на него дребни наранявания или одрасквания могат да заздравеят само за няколко часа. Ако той не ни достига, съпротивителните сили на организма спадат и като цяло имунната система отслабва. Той има много важна роля и в произвеждането на стомашна киселина, благодарение на която се усвояват всички минерали.

Чупливи кости, болни зъби 

Най-вероятно Ви липсва калций, но не е изключено да страдате и от дефицит на витамин Д, който подпомага усвояването на калция.

Крампи и болки в прасците, стъпалата и пръстите на краката

Факт е, че този симптом може да е знак за много други проблеми или просто да показва преумора, прекомерно физическо натоварване или обратното – обездвижване и т.н. Но що се отнася до минералния дефицит, може да е знак за занижени нива на калций, магнезий, калий. 

Спаднал тонус, апатия, нулева енергия

Ако се чувствате така, най-вероятно не Ви липсва един определен минерал, а страдате от нестабилност в нивата на повечето микро и макроелементи. Ензимите не могат да функционират правилно без балансирани стойности на минералите. А ензимите ни са отговорни за редица процеси в организма. Знаете, че в тялото една неизправност може да доведе до много други.

Силна миризма на тялото, краката

Това е чест знак за дефицит на магнезий. Магнезият е минералът, отговорен за регулирането на телесната миризма. Имайте предвид, че всеки грам захар „изяжда” по 54 гр. магнезий. Ако залагате на сладкото в големи количества, нищо чудно нивата на магнезий в организма Ви да са занижени. Други симптоми, че може да страдате от липса на магнезий, са чести болки в главата, запек, безсъние, хронична умора

Бели следи и петънца по ноктите

Някои изследователи казват шеговито, че ноктите са създадени, за да може по тях да познаваме състоянието на тялото. И наистина е така. Ако имате бели бразди и следи по ноктите, най-вероятно ви липсва цинк. Този проблем се среща по-често при жените, но не е изключен и при мъжете. Трябва да знаете, че, за да бъде добре усвоен, цинкът се нуждае от други минерали, затова е най-добре да го приемате под формата на комбинирана хранителна добавка от няколко минерала. Чести добавки в грижата за кожата, косата и ноктите са цинк, магнезий и калций. Мъже, които страдат от траен дефицит на цинк, имат лошо качество на спермата и често дори са стерилни, тъй като цинкът регулира баланса на мъжката сперма.

Огромен апетит към нехранителни продукти

​Желанието за дъвчене и поглъщане на различни нехранителни продукти като например хартия, боклуци, дървени предмети, химикалки, дърво, дрехи и т.н. е болест, наречена „пика”. Тя най-често се дължи на дефицит на желязо, въпреки че в тежки стадии може да е резултат и от психически разстройства. Но ако вече по-голямо на възраст дете поглъща и дъвче най-разнообразни предмети, не е зле да му се обърне внимание и да се проверят нивата му на желязо. Анемията също е знак за липса на желязо.

Обикновено са знак за дефицит на желязо и цинк, докато нивата на мед са повишени. Повишените стойности на мед могат да образуват благоприятна за различни гъбички и инфекции среда, в която те лесно да се размножават. Хроничната кандида обикновено означава, че в тъканите ни се е натрупал повече мед от необходимото.

Високо кръвно налягане и сърдечна аритмия

Това е чест знак за липса на достатъчно калий. Това е минералът, който играе важна роля в контракциите на сърдечния мускул и се грижи за регулирания сърдечен ритъм. Също така, калият регулира и кръвното налягане.

Болки в мускулите, слабост, липса на сила и енергия

Най-вероятно ви липсва достатъчно селен. За да го усвоявате правилно, го приемайте с витамин Е.