Съветите на диетоложката д-р Енджи Касабие » ПОТАЙНОСТИ

1
Добави коментар
svetla58
svetla58

Днес решихме да обърнем по-специално внимание на известната диетоложка Д-р Енджи Касабие, която напоследък налага в България своята специална диета, според която може да се яде всякаква храна, но в определено количество. Условието е да бъде приготвена по специална технология при използването на висококачествени продукти, които се приготвят от нейния екип.

Енджи Касабие е родена в Бейрут, Ливан. Преди години идва в България, като тук завършва „Диететика“ в Медицинския университет. Паралелно с това учи дистанционно магистратура „Здравословно хранене и диететика“ в университета във Вашингтон, САЩ. Пациентите на д-р Касабие са както обикновени хора, така и много популярни лица като актьори, музиканти, депутати. Д-р Касабие е личен диетолог и на холивудските звезди, които снимат филмови продукции на територията на страната.

В диетата си д-р Енджи Касабие залага на основни правила на здравословното хранене. Тя не отрича количеството, а набляга на качеството и разнообразието на храната. Многото движение и големите количества вода заемат важно място в диетата й.

Фотограф: Димитър Владимиров

Позволени храни в диетата на д-р Енджи Касабие

Месото: агнешкото, пилешките пържоли и крехки шишчета, сочните телешки стекове, а в краен случай дори нетлъстото свинско, макар и с мярка.

Морските продукти: всякакви риби, по възможност – нетлъсти, скариди, бяла риба, сом, ципура, октопод, миди. Желателно е да не са дълбоко замразени.

Хляба: черен, може да е ръжен или пшеничен, но да бъде пълнозърнест. Хапва се с мярка.

Алкохол: Не настоява да се спре напълно! Може да се пият по 1-2 чаши, без да се прекалява.

Зеленчуците: зеле, карфиол, моркови, тиквички, грах, зелен боб, чушки, домати, краставици.

Сладкото: рядко може и парченце торта, а в кафето и в чая да се използват подсладители.

Пици и спагети: може, но веднъж седмично и с мярка.

Плодовете: ябълки, череши, не много сладък пъпеш, круша, диня, грейпфрут.

Соковете: фрешове от домати, моркови или грейпфрут.

Мазнините: маслинов зехтин с високо качество.

Правила за хранене в диетата на Енджи Касабие

Включете храна, която да се ограничи до 1200 калории дневно. Пийте много вода!  При събуждане изпийте 2 чаши вода, както и 1 преди хранене. После на всеки кръгъл час пак по 1 чаша вода. Тази последователност ще засили отслабването. Не забравяйте, че след всяко посещение на тоалетната също трябва да пиете чаша вода. Ако при стрес сте хапнали сладко, не се депресирайте, направете 30 коремни преси и сладкото ще бъде изгорено.

Хранете се по 5 пъти на ден в следните часове:

Закуска в 8 и 10 часа; Обяд – 12 часа; Следобедна закуска – 16 часа; Вечеря – 19 часа.

Не хапвайте след 19 часа, пийте само вода.