Словашки сладкиш с извара – Edna.bg

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Словакия

Снимка:
Списание „Меню“

На словашки този сладкиш се нарича tvarohové rezy, което означава просто парчета с извара.

За съжаление това име по никакъв начин не разкрива удивително вкусната същност на десерта, така че със сигурност ще трябва да го приготвите, за да се убедите в тези думи.

Необходими продукти за 12 парчета:

за тестото:

2 ч. ч. брашно
1 с. л. бакпулвер
2 с. л. какао
1 ч. ч. пудра захар
125 г масло1 яйце
2 жълтъка

за пълнежа:

500 г фина извара или крем-сирене
4 с. л. царевично нишесте
1 яйце
3 жълтъка
1 ч. ч. пудра захар
1 с. л. ванилена захар
400 мл прясно мляко
100 г студено масло
1 ч. ч. замразени или пресни вишни без костилки
100 мл порто или друго десертно вино

за глазурата:

5 белтъка
1 ч. ч. пудра захар

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява с бакпулвера, какаото и пудрата захар. Добавя се маслото, нарязано на кубчета, и се стрива на трохи. Добавят се разбитите яйца, бързо се оформя тесто, прави се на топка и се слага в хладилника, завито с фолио, за 20 мин.

За пълнежа нишестето се разбърква с 2-3 с.л. от млякото. Разбърква се с яйцата, изварата и захарта. Останалото мляко се кипва и се налива при непрекъснато разбъркване към яйчната смес. Връща се на огъня и се бърка до сгъстяване. Маха се от котлона. Слага се маслото и се разбърква, докакто се стопи. Вишните се заливат с десертното вино и се оставят да се мариноват поне 1 час.

Тестото се разточва на пласт с дебелина 0,5 см и се слага на дъното на тавичка с диаметър 30 см. Оформят се ръбове и се набожда с вилица. Слага се в загрята фурна на 190° С за 10 мин. Изважда се и вътре се налива пълнежът. Отгоре се разпределят вишните. Слага се отново във фурната за 20 мин.

Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол. Постепенно се добавя захарта. Сместа се сипва върху запечения сладкиш, заглажда се. Запича се още 15 мин., или докато леко се зачерви. Охлажда се добре, слага се в хладилника и се нарязва след 4-5 часа.