Кифлички “Рози“

30
Добави коментар
Vkusi.me
Vkusi.me

Tweet

Pin It

Кифлички се приготвят в най-различни краища на планетата. Има ги в руската, китайската, турската и английската кухня – с различна плънка и с различно тесто. Английските кифлички например не изглеждат като обикновени кифлички, а приличат на курабийки. Твърди са и се приготвят по разнообразни рецепти, като обикновено не са много сладки. Могат да имат добавени стафиди, боровинки, сирене, а понякога са пържени вместо печени. Идеално допълнение са към следобедния ви чай. Десерт, закуска или просто изкушение по средата на деня – това могат да бъдат кифличките. А ако са домашно направени, още по-добре.

Рецептата е от конкурса „Готви, снимай и спечели… с Вкуси ме“

Необходими продукти: За тестото: 3 яйца + 1 белтък (жълтъка оставяме за намазване) 1/2 кубче мая 1ч.л. сол 1с.л. захар 350 мл топло прясно мляко 2 с.л. кисело мляко 800 г брашно За плънката: 200 г сирене 100 г маргарин малко магданоз за аромат

Начин на приготвяне: От продуктите замесваме меко тесто, оформяме еднакви по големина топчета, завиваме ги с чиста кърпа и оставяме да втасат за 1 час. През това време си правим плънката, като смесваме натрошеното сирене с маргарина и нарязания магданоз и от сместа оформяме топчета с големина на орех, правим толкова, колкото са ни топчетата тесто. Вземаме втасало топче, разточваме на лист, колкото кафеена чинийка, изрязваме на кръст (не до средата), поставяме топче плънка в средата и завиваме като оформяме розичка. Така оформените розички нареждаме в подмазана с олио тавичка на разстояние една от друга, намазваме с жълтъка разбит с 2 с.л. прясно мляко, ръсим със сусам, втасват отново за 30 минути и печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 20 минути.

Коментари

коментар(а)

Tweet

Pin It