Майдзишан – Китайския пещерен будистки комплекс

79
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

Китай има 4 основни пещерни будистки комплекса, а най-малко се знае за Майдзишан, разположен в провинция Гансу в северозападната част ма страната. Този удивителен представител на скална архитектура, изваян от скала, се състои от нас 7000 статуи на Буда и над 1000 каменни фрески.

Кръстен е на възвишението, на което е изграден, а то се издига на 142 м над иначе сравнително плоския пейзаж наоколо. Вярва се, че историята на пещерите може да се проследи до около 400 г., когато будизмът е достигнал до Kитай от Индия и е пренесъл със себе си традициите на пещерните храмове по целия Път на коприната.

Всъщност Майдзишан се намира само на няколко километра в страни от Пътя на коприната и е бил очевидна атракция за монаси и творци, които са пътували по него, някои от които са решили да останат и да започнат вековната работа по пещерите му. Въпреки, че най-голямата част от храма е изградена до към края на 500 г., отделения и пещери в скалата са били добавяни почти без прекъсване чак до началото на 20 век.

Най-голямата от статуите на Буда, надничащи от почти вертикалната скала, е висока около 17 м. Стълбите, водещи нагоре-надолу и пещерите, първоначално са били направени от дърво, но постепенно са били заменени с метални подпори.

През 724 г. Майдзишан става жертва на опустошително земетресение, което разцепва скалата на две, ала иначе този паметник на скулптурата и религията, плод на труда на неизброими поколения монаси и творци, е просъществувал до днес през цели 12 китайски династии.