10-те най-добри града за живеене в света през 2013 г.

36
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от admin на 12.09.2013

Ако вече е дошло времето да си „съберете дрешките“ и да „започнете някъде отначало“ от списание Монокъл ви спестяват търсенето кое да бъде това място. Всяка година те публикуват класация с 25-те най-добри места за живеене в света. Критериите, по които се подреждат градовете са безопасност, международна мобилност, климат, качество на архитектурата и дизайн на градската среда, обществен транспорт, толерантност, екология и природа, условия за бизнес, медицински грижи, про-активни политики на управление. Водач в листата е датския Копенхаген, следван от австралийския Мелбърн, финландския Хелзинки, японския Токио и австрийската столица Виена. Изборът ви е улеснен.

Виж още: 10-те най-лоши за живеене града в света през 2013 г. 10-те най-иновативни града в Европа

От aналитичното звено на британското списание Economist „Икономист интелиджънс юнит“ (EIU) също подреждат класация за местата с най-добро качество на живот. Листата съдържа 140 града от цял свят, подредени според 5 критерия – стабилност, здравеопазване, култура и околна среда, образование и инфраструктура. В сравнение с миналогодишната класация, впечатление прави спадът с пет позиции на Мадрид. Въпреки това той остава сред местата с добро качество на живот. Словашката столица Братислава пък отбелязва подем.

Сред добрите примери можем да споменем столицата на Колумбия. Богота е най-бързо изкачващият се по качество на живот град заради намаляващата заплаха от тероризъм, насилие и отвличания. В челната десетка са класирани средно големи градове, от благонадеждни държави, с ниска гъстота на населението. Ето 10-те най-добри града за живеене в света през 2013 г.

1. Мелбърн (Австралия) 2. Виена (Австрия) 3. Ванкувър (Канада) 4. Торонто (Канада) 5. Калгари (Канада) 6. Аделаида (Австралия) 7. Сидни (Австралия) 8. Хелзинки (Финландия) 9. Пърт (Австралия) 10. Оклънд (Нова Зеландия)

Коментари

коментар(а)