Интересни факти за ескимосите – тема за Светът – Idi.bg

30
Добави коментар
tao
tao

Ескимосите, или инуитите, са коренните жители по крайбрежието на Арктика, суб-арктичните части на Северна Америка и североизточните покрайнини на Сибир. Територията, която те обитават, се разпростира в 4 страни, САЩ, Канада, Русия и Гренландия. Ескимосите наброяват повече от 90 000 души, като по-голяма част обитават Алеутските острови, Аляска и Канада. Хората обаче знаят много малко за този северен народ, извън иглутата, лова с харпуни и кожените палта.

Името на инуита

Макар че често се употребява в неутрален контекст, за инуитите думата „ескимос“ носи расистко послание и се счита за обидна, така както думата „индианец“ се смята за обида в много части на Северна Америка. Въпреки това „ескимос“ се възприема в научните среди като приемлив термин. Смята се, че тя идва от датски или от френски, eskimeaux, вероятно се корени на думата „askimo“, което вероятно се превежда като „месоядни хора“ или „хора със снегоходки“. За обръщение пред хора от народността обаче за възпитано се възприема те да се наричат инуити. Терминът обаче включва множество народи и е в множествено число. Единственото число на думата инуит е инук.

Ескимоската целувка

Ескимоска целувка се нарича допирането на носовете и търкането им. Смята се, че ескимосите се целуват с носове, тъй като заради ниските температури слюнката им може да замръзне върху устните. Това схващане не е напълно вярно. Ескимоската целувка си има наименование, куник, като тя всъщност няма за цел да имитира целувка. Тя е разновидност на интимен поздрав, при който хората могат да помиришат косата и бузите си, като така напомнят за собствения си мирис. Често срещан интимен поздрав е между двойки и между деца и родители. Тъй като, въпреки че не е целувка, куник е все пак интимен акт, той рядко се практикува сред други хора.

Храната на инуитите

Ескимоската диета се различава доста от тази на западната цивилизация. Вегетарианството не е приет начин на хранене сред инуитите, по обективни причини. Основно месната диета включва, макар това да е рядко, водорасли и дребни плодове. Макар че в много части, където живеят ескимосите, могат да се транспортират замразени плодове и зеленчукови храни, транспортът е твърде скъп, затова до днес менюто на инуитите включва основно месо. То рядко се готви, а се яде сурово. Ядат се основно елени карибу, тюлени, риба, птички, дори понякога бели мечки. Храната често се изсушава или се оставя да ферментира, вместо да се готви. Въпреки основно месната диета, която предполага множество болести, ексимосите са сред най-здравите хора на планетата. Така нареченият „инуитски парадокс“ е предмет на научен интерес.

Иглутата

Иглуто е полусферичната къща на ескимосите. Те използват изолиращите свойства на снега, за да създадат къща, в която хората са защитени от вятъра и от режещия студ навън. Въпреки че много хора си представят колиба със сферична форма, иглутата могат да са в разнообразни разновидности като размер и оформление. Всъщност за инуитите думата „иглу“ определя всяка сграда, в която могат да живеят хора, както като размер, така също като материал на изработка.

Руси ескимоси

През 1912 година изследовател на име Стефансон открива странно инуитско племе, което се състои от високи и руси хора, които наподобяват скандинавски тип. Това поражда спорове за произхода на племето, за което се смята, че произхожда от викингски изследователи в северните части на Канада, които са дошли по тези части на света преди векове. По-късно обаче ДНК анализ отхвърля тази теория, така че учените подлагат на съмнение записките на Стефансон.

Думи за сняг

Митът за десетките думи на ескимосите за сняг е може би сред най-разпространените сред хората в масовата култура. Той се заражда през 19 век от антрополога Франц Боас, който живял известно време с инуитите, за да изучава техните обичаи. Той бил учуден от това колко думи имат те, за да опишат средата, която ги заобикаля. Думата аqilokoq значела „меко падащ сняг“, а piegnartoq значела „сняг, който е добър за возене с шейни“. Боас обаче забравил да спомене, че инуитският език е структуриран така, че няколко думи се навързват една след друга, така че цяла фраза може да звучи като една- единствена дума. Всъщност ескимосите имат толкова думи за сняг, колкото в повечето езици по света.

Бедност сред ескимосите

В прогреса на модерната цивилизация инуитите успяват да запазят част от обичайния си начин на живот, но също като други полу-номадски племена, като например австралийските аборигени, за тях модернизацията означава бедност и безработица. Освен това те често са дискриминирани и липсата на западно образование в някаква степен обяснява високата безработица за тези народи в западния свят. За онези от тях, които избират модерната цивилизация, начинът на хранене и стресът повишават рисковете от здравословни проблеми, а дискриминацията повишава опасността от злоупотреба с алкохола.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 5003 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност