Какво е аутизъм и какво го причинява? Част 1

16
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

Аутизма е комплексно заболяване. Той се получава в резултат на неврологични смущения, които засягат нормалната мозъчна функция и влияят върху развитието на социалните и комуникативни умения на човек. Експертите вярват, че той се проявява през първите 3 години от живота.

 

Хората страдащи от това заболяване имат проблем с невербалната комуникация и с голяма част от социалните умения, включително игрите и закачките (шегите).

 

Генетични изследвания разкриват, че хората страдащи от аутизъм вероятно имат генетични характеристики, сходни с тези на хората, страдащи от биполярно разтройство, хиперактивност, шизофрения и клинична депресия.

 

Какво е аутизъм?

 

Аутизмът включва всяко смущение на развитието, което се получава в следствие на отклонение в мозъчната дейност. Освен, че има проблеми с комуникативните и социалните умения, аутистът предпочита да се придържа към определен начин на поведение, като се съпротивлява на всяка голяма (или на всички малки) промени в ежедневието. Много близки на хора страдащи от това заболяване споделят, че ако тези хора знаят предварително, че ще настьпи определена промяна и имат време да се подготвят за нея, съпротивата към нея е много по-ниска или изчезва напълно.

 

Аутизмът е широкоспектърно заболяване

 

Аутизмът е широкоспектърно заболяване. Това означава, че симптомите са различни при всеки човек – някои хора имат по-умерено проявление, а други – по-изявено. Най-често срещащите се симптоми и характеристики на хората страдащи от аутизъм са следните:

 

 

– Социални умения

 

Начинът, по който човек страдащ от аутизъм комуникира с другите е доста по-различен, в сравнение с начина, по който останалата част от населението го прави.

 

Ако симтомите не са ясно изразени, аутистът може да ви изглежда нетактичен, понякога да обижда другите с нещата, които казва и сякаш не е в синхрон с всички останали. Ако симптомите са по-силно изразени, изглежда сякаш той изобщо не се интересува от останалите.

 

Приятелите, роднините и хората, които общуват с аутисти отбелязват, че те рядко ги поглеждат в очите. Ако симптомите на заболяването не са силно изразени – могат да научат, че контакта с очи е много важен и се сещат да ги поглеждат в очите.

 

Аутистите много лесно могат да пропуснат сигналите, които обикновено даваме, когато искаме да привлечем вниманието на някого. Те могат да не разберат, че някой се опитва да говори с тях. Освен това, биха могли да общуват активно с определен човек или група от хора, но да не могат да го направят с други хора. Или казано по-просто – липсва им умението да говорят и да играят с други.

 

 

– Емпатия – разбирането и разпознаването на чувствата на останалите

 

За аутистите е много по-трудно да разбират чувствата на другите хора. Техните способности да бъдат съпричастни с останалите са много по-слаби. Въпреки това, ако редовно им се напомня, способността за разбиране на чуждите чувства значително се подобрява. В някои случаи – дори започва да става естествено, а не в резултат от обмисляне. Независимо от това, емпатията не е естествена за аутистите, както се случва при останалите.

 

Можете да имате усещането, че разговорът с човек страдащ от аутизъм е едностранен. Той може да остави впечатление, че говори на хората, а не с тях. Може да обича определена тема и да говори много по нея. Въпреки това, в този разговор по-малко ще се обменят идеи, мисли и чувства, отколкото при разговор с човек, който не страда от аутизъм.

 

Почти всеки на планетата Земя предпочита да говори за себе си, отколкото за други хора – такава е човешката природа. Това е особено характерно за аутистите.

 

– Физически контакт

 

Много деца аутисти не обичат да бъдат гушкани и докосвани, както другите деца. Грешно е да се мисли, че всички деца с аутизъм са така. Много от тях се радват, когато прегръщат роднините си (майка, баща, баба, дядо, учител, брат или сестра). Най-често е въпрос на практика. Например, ако детето внезапно започне да гъделичка крачетата на друго дете, най-вероятно то ще започне да се смее, развалнува и зарадва. Ако детето гъделичка крачетата на дете страдащо от аутизъм – резултатът може да е коренно различен.

 

Продължение…

Снимки: sakhorn38, chrisroll, pat138241 FreeDigitalPhotos.net