Петък 13-ти

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

13 Септември 2013 | 10:38

Фаталната дата петък 13-ти отказа премиера Пламен Орешарски да представи отчета си за 100-те дни управление днес в парламента. Суеверното тълкуване се коментираше на шега в кулоарите от депутатите след новината, че докладът за свършеното от правителството е пренасрочен за 18 септември. Днес парламентарният ден ще бъде изцяло посветен на контрола на министрите и на дебати за еврофондовете.

13 министри отговарят на депутатски питания днес. 14-тият, изправил се на трибуната в НС ще бъде премиерът Пламен Орешарски. Така управляващите може би ще се спасят от фатализма на 13-тото число.

Следващата сряда Орешарски ще обобщи управлението си пред депутатите. На 20 септември пък ще е традиционната среща на премиера с представители на протестиращите. А преди това всички министри ще представят какво са свършили в ресорите си. Днес премиерът се очаква в пленарна зала, но за дебатите по еврофондовете.

Страхът от петък 13-и, наричан още „черен петък“, е силен и днес.

Изследователи все още търсят корените на суеверията за тази дата. Съществуват няколко хипотези.

Според една от тях на тайната вечеря присъствали 13 души – Исус и 12-те апостоли. И до днес у много народи съществува поверието, че 13 души не трябва да сядат заедно на маса.  Според християнските вярвания Адам и Ева вкусват забранения плод в петък. Техният син Каин също в петък убива безжалостно своя брат Авел. В петък е разпнат Исус Христос, а тринайстият апостол на Тайната вечеря е предателят Юда.

Според друго поверие лошата си слава числото 13 дължи на древен скандинавски мит: 12 богове празнували във Валхала, домът на бог Один. Пакостливият бог на злото и огъня Локи нахълтал неканен на празненството като 13-ти гост и коварно убил със стрела от имел бога на радостта Балдер. Земята потънала в мрак и траур.

Според трети пък суеверието вероятно има връзка с вярването на древните римски магьосници, които винаги се събирали по 12, че 13-ят в групата е самият дявол.

В картите Таро 13-та е картата на смъртта.

Има хора, които смятат днешния ден за фатален, други пък предпочитат да мислят, че петък 13-ти ще им донесе късмет и не вярват в суеверия. В Древния Египет например числото 13 символизирало благосклонността на боговете.

Черна котка, счупено огледало, разсипана на земята сол… Светът е пълен с всевъзможни зловещи знамения.

Още от времето на Питагор числата над 10 в нумерологията се редуцират до едноцифренни. В нумерологията числото 13, аналогично на останали числа, има своя позитивен и негативен аспект. Числото 13 е символ на трансформацията – понякога значима и глобална, а друг път се свързва с преструктуриране.

Числото 13 се редуцира до 4 (като сбор на 1 и 3), което символизира устойчивост на духа, твърдост, праволинейност.

При позитивен аспект дава: амбиция, стремеж към преуспяване, реализация, успеваемост в професионалната кариера, дисциплина, в някои случаи граничеща с властване.

При негативен аспект дава: постоянно чувство на неудовлетворение, песимизъм, незачитане на собствените постижения,  податливост на чуждо влияние, нерешителност (в други случаи склонност към спорове и конфликти).

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция „КРОСС“
позоваването е задължително.