Скандинавския стил в интерир и обзавеждане

1
Добави коментар
shtebetovska
shtebetovska

Прародителя на скандинавския стил в интериора – няма да повярвате – е стилът АМПИР.
Ампир, така да се каже, е законодателят на модата в Европа царувал няколко века назад.
Кралство Швеция, по онова време копира облика на европейските замъци. В края на XVIII век крал Густав започва бавно да полага основите на съвременния дизайн в интериора на скандинавските държави. Именно той започва да налага и адаптира стилът в решенията на дизайнерите тогава.
АМПИР всъщност е стил, характерен със своята тържественност. Класическите линии и форми сякаш са празнично и триумфално изнесени на показ. Стремежът е насочен към изчистени и опростени форми, линиите са прецизни и шикозни. Същевременно от тях сякаш се носи полъх на някаква неопределена хладина, строгост и симетрия.
Ще го забележите ако обърнете внимание освен на обзавеждането и оформлението в домовете през 19 век, но и на дрехите. Линиите са монотонни и симетрични. Те са подчертавали блясъка, който определено е бил забележим.
Симетрията, както преди така и сега,  е изключително важен принцип в обзавеждането и декорацията.

В днешно време, скандинавския стил в обзавеждането е синоним на елегентна простота, на изобилие от светли пастелни и натурални тонове в домовете ни.
Изобилието на бяло сякаш вика към нас – Вижте светлината! Хванете изгрева в длани…
Но не само бялата гама внушава тази гоненица на светлината в пространството. Дизайнерите използват гълъбаво синьо, лавандулово лилаво, млечни и карамелови тонове. Но акцента е в ДЕТАЙЛИТЕ!

Винаги акцента е в детайлите…както и в живота – цялостната картина за нещата може да бъде усетена посредством мъничките неща. Ако разполагате със естетическа чувствителност, няма как да не усетите магията в подредбата на удобните мебели, пъстрите възглавнички, лампите, осветените стаи, големите прозорци. Картините, които почти непременно са разположени на едно равнище и така биват възприемани като части от една композиция… Накратко – синхрон на форми и ярки акценти на бял фон! Няма как да останете равнодушни. Това е визитната картичка на скандинавския стил.
Осветлението е важно за скандинавския стил. Хората от северните страни, съвсем разбираемо, се стремят към по-голяма осветеност на помещенията в жилищата си. Слънчевите дни за шведите и норвежците са дефицит. Те обичат отворените пространства, усещането за широта. И именно чрез осветлението имат възможност да обозначат границите в помещенията.

Във всяка зона, освен основното осветление, присъства и допълнително такова под формата на абажури и настолни лампи. И всичко е решено в прости геометрични форми, които не се набиват в очите. Не ви дразнят. Липсва префърцуненост и кич. Оставят у вас само полъх от тихото възклицание – О, прелест!
Обстановката е изискана и сякаш тихо сгушена. Интериора е функционален, удобен, достъпен.
Как интериорните дизайнери си играят със светлината?
Представете си дневна, една подвижна лампа точно над дивана, и спокойствието с което ще четете любимата си книга. Лампата може да бъде съвкупност от няколко по-малки подвижнни лампи. Защо не им зададете направление? Насочете ги накъдето поискате!
Ами кухнята? Как може да накарате всяка работна зона – плотът, шкафа или някоя друга повърхност да е добре осветена?
Какво ще кажете когато отворите шкафа в кухнята той да е осветен отвътре? Това вече не е лукс. Вижте сензорните ключове за ЛЕД осветление и внесете светлина където и да e в дома ви. Вашите мебели може да са необичайни, оригинални и модерни. Още повече, че скандинавския интериор просто ви подканя да направите тази крачка.

Всичко свързано с еко-материали е не просто любимо на жителите от Север. Интериора там не е възможен без дърво и камък, които са като слънце и лед – абсолютно противоречиви но очарователни. Любителите на скандинавския стил обожават да екпериментират и по отношение на декора и текстила в домовте си.
ЕКПЕРИМЕНТИРАЙТЕ И ВИЕ! МИСЛЕТЕ В БЯЛО.