Дейвид Копърфийлд

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Биография:

Дейвид Копърфийлд, чието рождено име е Дейвид Сет Коткин, е роден на 16 септември 1956 г. в Ню Джърси, САЩ в еврейско семейство. Бащата на Копърфийлд, който го придружава на всяко негово представление, почина през 2006 г. в Сан Диего. Същата година Копърфийлд съобщи, че е открил извор на младостта на островите Musha Cay в южния дял на Бахамите, които са негова собственост. По думите му целебните води на извора съживяват мъртви листа и насекоми. Дейвид Копърфийлд има шестгодишна връзка със супермодела Клаудия Шифър, която обаче се разпада през 1999 г.

Кариера:

Копърфийлд е известен с комбинирането на фокуси с разказвателни елементи. Сред най-известните му фокуси са изчезването на Статуята на свободата, летенето, левитацията над Гранд каньон, както и преминаването през Великата китайска стена. Копърфийлд продължава да прави прочутия фокус с разрязването на жена наполовина, с участието на известни личности като Клаудия Шифър, Пенелопе Крус и Кет Дийли.

Започва да се занимава с магия на 12-годишна възраст и става най-младият член в Обществото на американските магове. На 16 години се записва на курс за магове в Нюйоркския университет, а на 18 години се сдобива със сценичния си псевдоним Дейвид Копърфийлд по едноименната книга на Чарлс Дикенс.

През 1982 г. Копърфийлд създава Проекта „Магия“ – възстановителна програма за пациенти с нарушени двигателни способности, които използват за терапия фокуси и жонглиране. Днес програмата е одобрена от Американската терапевтична организация и се използва в повече от 1100 болници в над 30 страни.

Успехът на Дейвид Копърфийлд му носи множество награди – има 38 номинации за награда „Еми“, от които печели 21. Копърфийлд е регистрирал 11 световни рекорда в книгата на Гинес, сред които: за най-голямата частна колекция от магически артефакти, за най-много продадени билети, за най-високи доходи като маг, за най-голямата международна телевизионна аудитория за маг, както и за най-много представления на година.

Обявен е за „магьосник на годината“ през 1980 г. и 1987 г. от Академията за магически науки. Има звезда в холивудската Алея на славата. Появявал се е на кориците на Forbes, Architectural Digest и Esquire. В Музея Мадам Тюсо в Лондон има восъчна фигура на Дейвид Копърфийлд.

През 2009 г. сп. „Форбс“ нарежда Копърфийлд на 80-то място сред 100-те най-влиятелни знаменитости с доходи от над 30 млн. долара. По данни на списанието годишните доходи на Копърфийлд възлизат на 55 млн. долара (2003 г.), 57 млн. долара (2004 и 2005 г.), 30 млн. долара през 2009 г. Има над 500 участия годишно по целия свят.

Награди:

21 Награди „Еми“