Маточина

11
Добави коментар
kozmo
kozmo

Маточината (Melissa officinalis)  е многогодишно тревисто растение с тъмнозелени листа, които имат характерна лимонена миризма. Цветовете са дребни, бели, жълтеникави или розови. Маточината расте из храсталаците, редките гори, покрай градините и оградите навсякъде в Бъгария.
Използва се цялата надземната част или само листата на маточината, в зависимост от целите. Листата на растението се берат в периода преди цъфтежа (към средата на юли). Ако маточината  е цъфнала, листата не се събират, тъй като вече са изгубили характерната си миризма и лечебните си качества. Билката се суши на сенчесто и проветриво място или в сушилня при температура до 35° С. Изсушените листа отгоре са зелени, а отдолу – по-светлозелени, със слабо нагарчащ, тръпчив вкус. При смачкване или разтриване трябва да са запазили миризмата на лимон. Дрогата се съхранява на сенчесто, проветриво и сухо място. 
Маточината съдържа етерично масло (0,05 – 0,33%), дъбилни вещества, горчиви и слузни вещества, кафеена киселина, ензими, урсолова киселина, олеинова киселина и др.
Билката укрепва нервната система и действа седативно и спазмолитично. Оказва положителен ефект при сърдечна невроза, мигрена, безсъние, нервна и полова свръхвъзбуда, неврастения. Благоприятно е действието на маточината и при сърдечни заболявания, тъй като помага за преодоляване на умората, съдейства за прекратяване на тахикардия и болки в областта на сърцето. При приемане на препарати с маточина се забавя дишането, изчезват ритъмните смущения и се понижава кръвното налягане. Маточината проявява спазмолитично и газогонно действие при функционални заболявания на червата. Успокоява коликите от задържане на газовете в червата, възпира повръщането. Тя има способността да стимулира храносмилането и отделянето на жлъчен сок, в по-големи количества възбужда апетита. Препарати на основа маточина се използват и при виене на свят, за усилване на зрението, болезнена менструация, кожни обриви, ревматични отоци. Под форма на лапи маточината се прилага много успешно за лечение на циреи.
Дрога от маточина се използва като запарка по следната рецепта: 2 супени лъжици дрога се заливат с 400 мл кипяща вода. Оставя се да кисне в продължение на 20 мин. От прецедената течност се приемат по 120 г 3 пъти дневно 15 минути преди хранене.
При безсъние, нервност, неспокоен сън се препоръчва чаша чай от маточина  преди лягане.
Маслото от маточина също намира голямо приложение в лечението на всякакви видове бактериални, гъбични и екземни инфекции поради антисептичните си свойства. Масажи с него облекчават артритни и ревматични болки.
Поставено в ароматерапевтична лампа то помага при силно нервно напрежение, страхови неврози, безсъние, високо кръвно налягане, аритмия, проблеми на менопаузата, инфекции на гърлото.
При остри възпаления на стомаха и червата, остра кашлица, чернодробни заболявания, бременност, епилепсия билката да се приема само след консултация с лекар.