Масови протести в Румъния срещу златна мина

1
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Стотици миньори са недоволни, че могат да изгубят работата си в мината „Рошия Монтана“, докато десетки хиляди граждани, природозащитници, общественици, майки с деца се обявиха против плановете на правителството законово да разреши добива на злато, който ще става с използване на силно токсичното химическо съединение цианид. Канадската фирма Gabriel Resources планира да добие 300 тона злато в Рошия Монтана с помощта на техника, изискваща употребата на хиляди тонове цианид, предаде БГНЕС.

Решението на лявоцентристкото правителство на премиера Виктор Понта да одобри проектозакона за ускоряване на отварянето на мината разпали протестите.

В центъра на Букурещ повече от 10 000 души протестираха в продължение на няколко часа, скандирайки: „Обединени можем да спасим Рошия Монтана“ и призоваха за оставката на правителството. Сред протестиращите имаше много млади семейства с деца, качени на раменете, или в детски колички, както и велосипедисти.

„Шокиращо е, че един закон е специално написан в полза на частна фирма. Това може да създаде опасен прецедент“, казва пред АФП Сорин Юрка, дошъл от Рошия Монтана в Букурещ. Той се противопоставя на откриването на мината в продължение на години, опасявайки се, че земята му може да бъде отчуждена от дружеството, ако законопроектът бъде одобрен в парламента.

Близо 7000 демонстранти излязоха в Клуж – най-големия трансилвански град, почти 1000 в Яш, 850 в Брашов и по няколко стотици в Сибиу, Орадя, Тимишоара и Крайова .

Премиерът Виктор Понта каза пред тв канал Антена 3, че „ще търси диалог“ с протестиращите.

В неделя Понта отиде на планираното място за златната мина, за да се срещне с 33 служители на Rosia Montana Gold Corporation, които отказват да напуснат бивша минна галерия. Те се опасяват, че ще загубят работата си, ако проектът бъде блокиран от депутатите. Премиерът ги убеди да спрат протеста си в галерията, като обеща да бъде създадена специална парламентарна комисия, която да разгледа проекта. Стотици го аплодираха, призовавайки правителството и законодателите да подкрепят канадските планове. „Искаме да работим , не да просим“, скандираха те.

Сега е ред на румънския парламент да гласува законопроекта. Датата на гласуването все още не е определен .

На 9 септември, след като повече от 15 000 души излязоха по улиците, една от партиите от управляващата коалиция заяви, че проекта трябва да бъде блокиран.  След това и Понта каза, че парламентът „ще отхвърли проекта“. Много от неговите министри обаче защитиха проектозакона, настоявайки, че той ще бъде от полза за Румъния.

„Не вярваме на обещанията на политиците, затова ще протестираме докато проектът наистина бъде блокиран“, казва пред АФП Йонут Буту, 28 -годишен архитект.

Gabriel Resources, която притежава 80 на сто от Rosia Montana Gold Corporation, придоби лиценз за експлоатиране на мините през 1999 г., но е в очакване на разрешение от министерството на околната среда. Компанията обещава 900 работни места по време на 16-годишния период на експлоатация на мините.

Проектът предвижда стотици семейства да бъдат преместени от района.