Новини и Статии » Фитнес » Здраве » Диети » Най-добър протеин-суроватъчен изолат

20
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

Най-добрия протеин ,не е протеина който продаваш най-добре или от който печелиш най-добре.Моля дами и господа търговци ,спрете за момент с рекламата.През последните месеци, Пазара бе залят от хранителни добавки ,коя от коя с по-примамливи цени.Съвсем оправдано ,защото на пазара няма вакум,щом хората ги интересува само цена,веднага им се дава това от което имат нужда.Но ….. все трябва да има нещо по-съществено от добрата цена.Кое определя качеството и стойността на един протеин.

 

Основни въпроси в статията :

 

► Кой е най-добрия протеин

► Какво е Суроватъчен протеин изолат  ?

► Кое определя качеството на един протеин?

► Кои са най-често срещаните видове изолат ?

► Кога трябва да  приемаме суроватъчен изолат ?

► Защо суроватъчния изолат е най скъпия протеин на пазара?

► Натурални протеини-протеини без изкуствени подсладители

 

 

 Суроватъчен протеин изолат-произвежда се с прецизна филтрация при кръстосан поток на ниска температура.Това е най-високо качество протеин,изпреварва суроватъчен концентрат.. Whey protein isolate е с няколко филтрации повече от Whey concentrate.За хората които са на диета и се стремят да изчистят мазнините има още един плюс съдържа по-малко количество мазнини и въглехидрати. Прочети още Суроватъчен протеин при отслабване.

Whey isolate съдържа неденатуриран протеин и високи количества биоактивни протеинови фракции.Whey protein е с най-високо качество тъй като има най-висока биологична стойност и се усвоява най-бързо от организма. Суроватъчният протеин има най-високо съдържание на най-важните аминокиселини – тези с разклонена верига (BCAA) и на глутамин, които осигуряват положителен азотен баланс. Аминокиселините които се съдържат в whey protein са в най-добри съотношения.

 

 Кое определя качеството на един протеин?

 

Всъщност от какво зависи и кога казваме че един протеин е добър.Изключваме случаите ,когато става въпрос за реклама или налагане на някоя марка или продукт!Качеството на един протеин зависи от неговата Биологична стойнос.

 

Biological Value (BV)

 

Биологична стойност (BV) на протеин е стойност, която измерва колко добре тялото може да абсорбира и използва протеина. Колкото по-висока е биологичната стойност на протеин, който използвате, толкова повече азот тялото ви може да поеме, да ползва, и задържа. В резултат на приема на  протеини с най-висок BV тялото усвоява най-много и най-пълноценно това което ядете,това  е от основно зночение за вашето възстановяване и мускулна маса!.Сега вече ще можете да си отговорите и на въпроса -защо има разликата в цената между различните протеини и заслужава ли си да плащам по-скъпо?

 

Биологична стойност на протеините

 

 

Натурални протеини-протеини без искуствени подсладители

 

Още един показате който се наложи през последните месеци и години, като определящ за качеството на един протеин.Така наречените Natural Protein.На Българския пазар за тях се заговори от скоро,но вече имаме достойни представители в тази категория Натурални протеини без изкуствени подсладители.

Тук не може да не споменем за тези три предложения на Натурален Суроватъчен протеин без Аспартам ,които наистина сами се наложиха на пазара,без реклама ,без форуми , а те са :

 

 

 

 

Кога трябва да приемаме суроватъчен изолат ?

 

    Суроватъчният протеин е задължителен елемент в арсенала на следтренировъчните добавки Той ще подобри възстановяването и е предпоставка за покачване на мускулна маса. Най-удачното време за прием е веднага след тренировка(това е най-важното хранене за деня – трябва да възстановите мускулните влакна след тежката тренировка) и сутрин веднага след събуждане(за прекратяване на катаболните процеси възникнали през ноща). 

 

 

Кои са най-често срещаните видове Whey protein isolate  ?

 

   

Суроватъчни йонно-обменени  изолати

Приимущества-Средно с около 90% белтъчно съдържание, Йонно обмения суроватъчен протеин е с най-високо съдържание на белтък,което го прави лидер с най-високо качество и Биологична стойност при Whey protein.

 

Недостатъци-Йонно-обменените Whey protein,е ниското съдържание на лактоферин, алфа лакталбумин, имуноглобини, бета лактоглобин , на които се предписват влияния на протеина върху имунната система. Все пак въпреки, че йонно-обменените суроватки съдържат по-малко примеси от концентратите, липсата на биологично активни пептиди не е за пренебрегване. 

 Суроватъчни микро-нано филтрирани  изолати

 

Приимущества-С по-висока биологична стойност и съдържание на протеин над 90 на 100 грама

произведен при ниска температура с кръстосан микро и нано филтър, whey isolate е най-добрия протеин,заслужава по-висока цена.

 

 Хидролизиран Суроватъчен протеин:

  
  Това е протеина с най висока цена.За неговото производство се взима изключително чист Whey protein (с максимално съдържание на белтъци) от микро и макрофилтрацията и после бива прекаран през хидролизиращ процес за да бъде разпаднат на по-малки групи от аминокиселини или пептиди. Преимуществото на този протеин е във високата усвояемост(времето за достигане до мускулните влакна) и това, че по-голяма част от него спрямо другите протеини, бива обработена от организма.

 

 

Защо суроватъчния изолат е най-скъп на пазара ?

 

 Повечето хора свързват Суроватъчен протеин изолат  само с по-високия процент протеин и по малкото въглехидрати и мазнини.Да това е важно,но не и най -съществено.По-важното е колко от този протеин се усвоява пълноценно.За да може един протеин да се усвоява пълноценно от трениращия!Което зависи от  биологичната стойност на протеина.За да има качествен протеин, трябва да се използват най-добрите суровини, и за  производството му да се налагат най-добрите технологии.Това естествено оскъпява продукта и  ни се струва че плащаме твърде скъпо.“Уж всички са суроватъчни пък за 10 грама повече искат почти двойно в цената“.Да ама не!-не става дума само за процентното съдържание на протеин т.е. да гледате само колко процента е протеина!А както казахме по-горе биологичната стойност -колко от този протеин ще можете да усвоите и задържите в тялото.

 

➡ Суроватъчния протеин се произвежда при ниска температура, при отсъствието на окислителни-химични процеси, които могат да нарушат биологичната активност на имуноглобин, бета лактоглобини,лактоферин и алфа лакталбумин.

➡  Технологията на филтриране е специално проектирана да отстранява примесите без да филтрира жизнените суб-фракции. Това, което остава е суроватъчен протеин, който съдържайки малко примеси, предлага пълните облаги от един необработван, полезен за здравето Ви, протеин. 

➡  Този тип протеини съдържат по-висок процент от верижно разклонените аминокиселини (BCAA), които са важни за растежа. 

Whey protein съдържат по-няколко суроватки подложени на филтрация. По-евтиният Whey concentrate може да се смеси с малки количества изолат или йонно-обменен протеин изолат за да  се запази цената ниска. 

 

Полезна информация :