Музей за малки и големи

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Варненският учебен музей откри днес обновената си сбирка. С финансовата подкрепа на Американския научен център в София и Фондация „ Америка за България Регионалният исторически музей – Варна успя да реализира проекта „Музей за малки и големи (2012-2013 г.)” и да създаде съвременна интерактивна експозиция за деца и юноши, с климатизация, ново осветление на залите и напълно обновен двор.
Учебният музей е първият детски музей, открит през 1986 г. от варненските археолози и музейни уредници ст. н. с. Димитър Димитров и н. с. Иван Иванов.. Той се намира на приземния етаж в Археологическия музей. Разполага с две зали и двор. Eкспозицията представя живота на хората през праисторическата епоха и бита на славяните и прабългарите. Посетителите могат да видят макети на наколно селище и на селищна могила, сечива от камък, кост и кремък от праисторическата епоха. Древните епохи пресъздават още картините (дело на художника Пламен Монев) и античното облекло (изразботено от ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив), релефни плочи и фрагменти от статуи на древните елини и римляни. Показани са също прабългарска юрта и славянска полуземлянка, въоръжение и болярски костюми. Направена е възстановка на вертикален тъкачен стан, изградена е хромелна площадка за мелене на зърно, ръчно грънчарско колело. Всички предмети са копия на оригинални образци и могат да се ползват.

В Учебния музей образователната програма съчетава играта със знанието. Тук децата ще рисуват, ще правят глинени фигури, ще украсяват съдове, ще играят на археолози и така ще научават повече за хората и огъня, за глината и човека, за раждането на скулптурата, за първите монети и т.н. В една от залите е монтирана уникална за България интерактивна маса, в която можете да подредите пъзел от исторически обекти, да поиграете на древната игра „Малка воденица“, подобна на морски шах, да нарисувате своята представа за живота на древните.

Амбицията на създателите на музея е да обогатят детските представи за миналото. Да провокират по-голям интерес към историята и археологията, като създадат еднo нетрадиционно, привлекателно и същевременно достъпно експозиционно пространство, в което посетителите (малки и големи) имат пряк досег с музейните експонати. „Чувам и забравям, виждам и запомням, правя и разбирам” – тази древна китайска поговорка добре илюстрира концепцията на създателите на музея.

„Сега, когато я има тази голяма възможност за децата на Варна, тя трябва да бъде използвана. Учебният музей е голямо предизвикателство за директорите на училища. Децата са най-добрия посредник между бъдещето и настоящето. Вярвам, че този музей ще ги научи да ценят и да пазят българската история от посегателствата, които така често и в големи мащаби се извършват от много години и срещу които ние в момента се опитваме да направим нещо“, каза при откриването Ленко Ленков от Фондация „Америка за България“.