Как да подготвим тялото си за есента

15
Добави коментар
biomall
biomall

Как да се настроим на есенна вълна без стрес

Преходите от един към друг сезон могат да са много стресиращи за организма. Не е изключено той да реагира на смяната на температурите, все по-честите валежи и влажността на въздуха. Затова е добре да се научите да разчитате знаците, които тялото Ви изпраща. Ако се чувствате уморени, често боледувате, нямате настроение и сте раздразнителни, може би просто се нагаждате към особеностите на есента – по-слабо слънце, по-къси дни, студени нощи, понижени температури и през деня, промяна в менюто, увеличен апетит. Есента е преходен сезон и трябва да ни подготви за зимата и студа. Понякога, в забързаното ежедневие, нямаме време да обърнем внимание на себе си и на здравето си. Лятото е чудесно, но и то има своя край, затова вижте как бързо, лесно и без усилия да превключим на есенна вълна.

Погрижете се за менюто си

Наблегнете на плодовете и зеленчуците. Колкото по-дълго консумирате пресни продукти, толкова по-добре. Те ще Ви помогнат да задържите максимално всички полезни витамини и минерали, с които сте зареждали организма цяло лято. Климатът през есента може да доведе до повехнала кожа, дехидратация, понижена имунна защита, настинки. Преборете ги със сезонни плодове и зеленчуци като ябълки, круши, грозде, диня, домати, чушки, патладжани, моркови, зеле. Наблегнете още на ядки, семена, тиква и мед. Ако чувствате апетита си повишен вез видима причина, не се съпротивлявайте – със застудяване на времето естествено ни се хапва повече, и то по-хранителни и мазни храни. Тялото започва да преминава на есенно-зимна вълна. Започнете да включвате и пикантни подправки и продукти, които са полезни през зимата, защото загряват тялото и повишават метаболизма – джинджифил, люти чушлета, чесън и лук, канела. Ако през есента почувствате, че не си набавяте достъчно витамини, опитайте да си възвърнете баланса с Биотин или витамин D, който тялото изработва по-трудно, когато слънчевите лъчи намалеят.

 

Пийте чай

Ако през горещото лято сте поизоставили пиенето на чай, време е да се върнете към него. Започнете деня си с чаша горещ чай, най-добре зелен чай или билков. Чайовете са много богати на различни антиоксиданти и витамини и чудесно хидратират и енергизират клетките. Освен това, чаят създава невероятен уют във ветровитите есенни следобеди.

Затопляйте храната

През лятото често консумираме студени храни и напитки. Градусите на приеманите продукти падат чувствително. Време е да запонете да добавяте по-топли храни или да ги притопляте повече. Включете в менюто си супи – заменете студения таратор с топла супа. Приготвяйте си топли яхнии или каши, които са много полезни за стомаха. включете към менюто си семена от чиа, конопено семе или полезна хималайска сол. 

Не прекъсвайте тренировките

През лятото всеки тренира активно, за да изглежда добре на плажа. През есента обаче много хора прекратяват тренировките, защото сезонът на банските е приключил и идва време за пуловери. Спортът е най-добрият начин тялото Ви да остане в добра форма и тонизирано и през новия сезон. Ако имате нужда от отслабване, изберете Акай бери капсули. Тъй като жегите отминават и температурите намаляват, можете да засилите натоварването и да наблегнете на повече кардио. Бавните стреч упражнения също са чудесни, защото релаксират всеки мускул и осигуряват хармония на тялото. Ако не си набавяте достатъчно протеини, можете да започнете да приемате висококачествения протеин BSN Syntha-6 Isolate.

Наспивайте се добре

Настройте се към промените в продължителността на деня – той вече е по-кратък и нощта идва по-бързо. Хубаво е да си спомним за дългите летни нощи, в които стоим будни до късно, но ако продължите с този ритъм, есента ще Ви се стори много уморителна. Затова, опитвайте се да си лягате по-рано и да се наспивате максимално добре.

Преценете облеклото си

Времето навън застудява, но това не означава, че трябва да облечете всичките си пуловери и да чакате идването на зимата. Най-лесният начин да се изнежите и да станете зиморничави е да се поддадете на първите студени вълни в края на лятото. Така ще боледувате много по-лесно през зимата. Опитайте се постепенно да добавяте нови и нови дрехи към облеклото си, да настроите постепенно тялото на вълна по-хладно време.