Въглехидратите не са за закуска? видяна 3406 коментари 0

15
Добави коментар
yApple

Която и приятелка да питате по въпроса с яденето на въглехидрати сутрин ще чуете един и същи отговор – „Полезно е! Въглехидрати се ядат сутрин, а не вечер. С мюсли и плодове е най-добре да се закусва.“

Без да търсим факти и тези, които оспорват твърдението за перфектното обвързване на утрото с въглехидратите, ще дадем думата на Инес Субашка (спортист и инструктор), която говори по темата в своя блог.

Според принципите, които я водят по дългия път на здравословното хранене, въглехидрати е по-добре да се ядат вечер, отколкото сутрин.

Какво се случва с тялото или по-скоро с хормоните сутрин.

Кортизолът (хормонъ на стреса) се покачва постепенно през нощта и достига своя пик сутринта.

Когато завишените нива на кортизола сутрин не са съпроводени от завишени нива на инсулин, това води до разпадането на триглицеридите до свободни мастни киселини, а това активира липолизата. Накратко мазнините започват да се разпадат.

Какво означава това – сутрин кортизолът всъщност спомага за горенето на мазнини!

Освен това сутрин най-високите си нива достига и грелинът- хормонът, който регулира глада. Грелинът от своя страна, стимулира хормона на растежа, а с него се изпращат сигнали до тялото да се освобождават повече мазнини, които да се използват за гориво.

А какво се случва, ако ядете въглехидрати?

Както знаете въглехидратите са най-лесно достъпното гориво за организма. Дадете ли въглехидрати на организма си, той винаги ще предпочете да използва тях за енергия.

Следователно, ако в закуската си имате значително количество въглехидрати, тялото ви ще извлече енергия от тях, а не от мазнините.

Освен това, когато ядете въглехидрати, вие повишавате нивата на кръвната захар. Тъй като наличието на захарта в кръвта е токсично, организмът ви трябва да я изтегли от там и на помощ се притича инсулинът, който прави точно това- извлича захарта към клетките.

Завишените нива на инсулина водят до чувство на глад, обикновено около 2-3 часа, след като сте яли.

Решението?

Закусете с белтъчини, протеини и мазнини. Най-добрият вариант е порция яйца с масло и зеленчуци.

Източник: www.inspiredfitstrong.com