Какво се случва в тялото ни, когато сме влюбени

2
Добави коментар
biomall
biomall

На кои хормони се дължи чувството на еуфория

Да си влюбен е толкова приятно, че човек може да се пристрасти към това състояние на тялото и духа. За него главни виновници са хормоните, които се развилняват с пълна сила, когато любовта ни завладее. Да научим повече за тях.

Допамин

Допаминът е един от хормоните на щастието. Допаминът участва като невротрансмитер в регулацията на множество процеси в централната и периферна нервна система и като хормон – в регулацията на бъбреците. Кара ни да се чувстваме безпричинно щаствили и удовлетворени. Когато сте влюбени, този хормон започва активно да се отделя и затова чувството на еуфория е постоянно. Доказано е, че допаминът действа на организма така, както и кокаинът. Когато отделя повишено количество домапин, човек има нужда от по-малко сън, няма апетит, има настроение постоянно и се чувства уверен и способен на всичко. Неслучайно при влюбване придобиваме смелост и мотивация за действие, които иначе ни липсват. Способни сме да извършим редица глупости, особено за любимия. Друг хормон на щастието с подобно действие е серотонинът. Неговото производство също се увеличава при влюбване. Ако искате винаги да поддържате настроението си високо и тялото тонизирано, опитайте DHEA.

Окситоцин

Това е специфичен хормон, който обикновено се отделя в тялото на жената по време на раждане, тъй като той регулира маточните контракции. Счита се, че, особено при мъжете, окситоцинът е свързан с емоционалното обвързване. При влюбените този хормон създава усещане за привързаност, интимност и нежност. Известен е и като хормона на прегръдките, защото се отделя в най-голяма степен в тази фаза на влюбването, в която двама души буквално не могат да се отделят един от друг.

Васопресин

Този хормон има действие, подобно на окситоцина, но създава чувство за дългосрочно емоционално обвързване. Свързва се усещане за сигурност, закрила, отдаденост, отговорност. Васопресинът се отделя след секс. Обвързан е с дейността на бъбреците и регулира жаждата.

Тестостерон

Тестостеронът е стероиден хормон от групата на половите хормони. Тестостеронът естествено се открива в тялото и на жената, и на мъжа, но при мъжете нивата му са по-високи. Това е хормонът, който поражда сексуалното желание. Регулира плодовитостта и либидото. Увеличава енергията. Затова, когато сме влюбени, кипим от сили, настроение и ентусиазъм. Средно мъжете произвеждат от 40 до 60 пъти повече тестостерон от жените, но жените са по-чувствителни към хормона.

Норепинефрин (норадреналин)

Познато ли Ви е усещането, когато възлюбеният ви забележи и погледне или изненадващо го срещнете на улицата? През стомаха Ви преминава тръпка и си глътвате езика, а сърцето Ви ще изскочи? Това се дължи на хормона норепинефрин, който е стресов хормон и учестява сърдечния ритъм. Друг ефект от него върху тялото е пресъхването на устните, промяната в гласа, потенето, присвиването в стомаха, разтреперването на ръцете.

Адреналин

Aдреналинът представлява един от хормоните на стреса ии превъзбудата и е невротрансмитер. Той се произвежда в клетките на надбъбречната жлеза, както и в някои неврони на централната нервна система. Нарича се още хормон на стреса, поради факта, че при стресови ситуации синтезата на адреналин се усилва значително. Влияе на емоционалното обвързване и състояние. Отделя се, когато сме влюбени и особено когато половинката е около нас.

Феромони

Феромоните са химически вещества, които човек отделя с цел привличане и комуникация с други организми от същия вид. При хората съществуват полови феромони, които служат за привличане на противоположния пол. Доказано е, че човек се влюбва и в миризмата на възлюбения. Веднъж усетите ли миризмата на любимия, тя започва да Ви действа и привлича.
Ако искате естествено да регулирате нивата на хормоните си чрез изцяло натурален продукт, опитайте Мака.