Прасета нападнаха ферма за калифорнийски червеи

1
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Димитър Даракчиев е опазил калифорнийските си червеи чрез електропастир, който пуска ток срещу прасетата успешно, но умува как да ги варди от птиците.
СНИМКА: АВТОРЪТ

Смолянски фермер огради милионите си калифорнийски червеи с електропастир заради набезите на глигани. „Опоскаха ми ги при нападение, явно са им деликатес, затова се принудих да ги опазя чрез електроимпулси. Глиганите бяха унищожили поне половината от стоката“, казва 24-годишният Димитър Даракчиев.

Той е опънал съоръжението около специално създадените лехи, в които отглежда червеите на площ от 400 кв. м, над града. Сега електрооградата пъди прасетата успешно. „Птиците също са ми ги харесали, когато нападат отгоре, няма как да се спрат“, обяснява младият фермер. Той се е замислил да прави установка, която да ги плаши със звукове, гърмежи, или да опъне мрежа срещу хвъркатите нападатели.

Във фермата му милиони калифорнийски червеи произвеждат биотор, който Даракчиев продава за наторяването на градини, овошки, цветя и озеленяване срещу 300 лв. за кубичен метър. Общината в Смолян също е вземала биотор за тревата на градския стадион от екофермата. Младият фермер тръгнал от 1 кв. м червеи, които купил от Пловдив срещу 100 лв., и постепенно увеличавал площите, за да постигне прираст от 400 пъти. В 1 кв. м площ има около 10 000 червея. Преди 3 г. той кандидатствал с проект по „Млад фермер“ и за 5 г. ще получи 25 000 евро.

Заради необходимостта от влага за живота на червеите лехите във фермата са обградени с напоителна система. Там често идвали и местни рибари, които предпочитали животните за стръв пред обикновените червеи. „Нямат мирис и се движат във водата, затова са подходящи най-вече за речен риболов“, казва Даракчиев.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти