Трикове за малки помещения

9
Добави коментар
norata3
norata3

11 Юни, 2009 г. – 16:33, Коментари – 0

Тесните пространства могат да причинят неудобство, но с няколко елементарни дизайнерски трика можете да ги направите да изглеждат по-приемливо и не толкова дразнещо.

 

Цветове

При изборът на цветова палитра за малко помещение е добре да се придържаме най-много към 3 цвята и структури. Простите цветове и гладките структури са най-доброто решение в случая. Твърде много различни повърхности в ограничено пространство създават хаос. Не добавяйте повече от един цвят, върху първоначално предвидените, за по-лесна синхронизация. Когато боядисвате стените използвайте леки, светли тонове и оставете смелите и ярки цветове за мебелите и за декоративните елементи. Светло боядисаните стени отразяват по-голяма част от светлината и засилват ефекта от естествената светлина. Ако изберете по-светли цветове за первазите, около пода и тавана, това ще подсили търсения ефекта. Ако не сте в състояние да промените вече съществуващите тъмни цветове върху стените, направете ги подложка за светли, бели пана, които ще отдалечат оптически тъмните тонове.

 

Декорация

Голямо огледало в малка стая може да има много полезни ефекти. В допълнениена това, че огледалата са атрактивни, те имат способността да отразяват светлината и да изсветляват стаятакакто през деня, така и през нощта. Освен това могат да отразяват и част от външния пеизаж, което разширява стаята .Този ефект може да се увеличи по два начина – или като се поставят към прозорец, или под ъгъл към тавана, за да отразяват по-голяма част от пространството. Шкафовете със стъклени и огледални вратички, както и стъклените маси и бюра имитират качествата, които са характерни за огледалата и правят стаята да изглежда светла и открита.

 

Мебели

Изберете мебели, които кореспондират с големината на стаята. Обемните мебели допълнително смаляват размерите на помещението.При изборът на мебели се стремете да копувате такива, които имат двойно предназначение или могат да се преместят лесно в ъглите, когато има нужда от повече празно пространство. Търсете чист, линеарен дизайн, без излищни декорации лишени от смисъл. Диагоналната линия прекарана мислено между срещуположните ъгли в едно помещение са най-дългата отсечка в него. Ако сложите обемистите мебели в тези ъгли ще задържате погледа върху тях и стаята ще изглежда по-голяма, от действителното. Избягвате да задържате погледа с предмети на височината на очите, като ги поставяте на по-високо или отдалечено място, така също ще постигнете визуална дълбочина на помещението. /автор: Клементина Манчева-Димитрова/