Една по-различна заложна къща

1
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

Така изглежда част от офиса на заложната къща. Снимка: New York Loan Company

Стъпвайки в светлите и просторни офиси на New York Loan Company никога не бихте изпитали съмнение, че сте в заложна къща. Намира се в сградата Gem Tower International в Ню Йорк. По стените има ценно изкуство, частни кабинети, в които да се извършват сделки. New York Loan Company е много различна от типичните заложни къщи с големи витрини.

Скенер за зениците, фейсконтрол, бронирано стъкло, стая, наричана капанът. Всичко тук е така обезопасено, все едно е Форт Нокс? Но това си има отговор – вътре са заключени най-големите ценности на хората – това е най-луксозната заложна къща в САЩ.

Всъщност историята на тази компания започва на 3500 мили от тук – тази семейна заложна къща е отворена преди 75 години в Бевърли Хилс.

През 30-те години на миналия век, когато заложните къщи в Лос Анджелис са били концентрирани в центъра на Хил Стрийт, основателят Луис Цимелман е знаел, че има пазарна ниша за различен вид заложни къщи. Вместо слабо осветена витрина, зад която в заложната къща зад затворен с тел щанд над тезгяха се дават кредитите, Луис си представял място с облика на бижутериен магазин, където служителите на заложната къща винаги носят костюм и вратовръзка, където бизнесът се провежда в кабинетите, а ценностите на клиента са здраво заключени в банков трезор.

Днес New York Loan Company продължава да е семейна компания, като бизнесът ѝ расте средно с по 15% годишно от 2007 г. насам. И компанията работи толкова добре, че се мести в Ню Йорк.

Вижте повече във видео материала на Bloomberg!