Знаете ли че

11
Добави коментар
ahristov
ahristov

Дъга

Дъгата е светлинна арка, включваща цветовете от целия спектър в тяхната естествена последователност, причинена от дъждовни капки вода, падащи през въздуха. Тя може да бъде видяна обикновено в небето в противоположната посока на слънцето, там където тя се съединява с дъждовната струя и също в близост до водопади – направо във водната маса от падащите капки дъждовна вода. 

Сивият кит в днешно време се среща само в Северния Тих океан. Сивите китове мигрират между техните зимни лагуни на брега на Северно Мексико и техните летни площи за хранене в Северно Берингово море — един от най-дългите миграции на всеки бозайник.

Протокът на титаните е островно образувание на скален нос върху Ейре, северния бряг на Северна Ирландия. Това удивително творение на природата се състои от цилиндрични многоъгълни колони от базалт, които са хиляди на брой, вариращи и достигащи височина от над шест метра (20 фута). Геолозите предполагат, че те са били формирани, когато древната лава е изтекла, охладила се е и впоследствие е втвърдила.

Тутанкамон (или Тутанкамен) е египетският фараон от ХVІІІ династия, който управлявал от около 1333 до 1323 пр.н.е. Като единствен (доведен) син на предишния фараон, Акенатон, той наследява трона на Древния Египет от него. Тутанкамон е бил също така зет на Акенатон.

Фламинго е общото наименование за четири вида от семейството на птиците, с дълги крака и дълги, високо подвижни вратове. Тяхното роднинство с останалите птици е несигурно; някои доказателства ги поставят заедно с чаплите и ибисите, други – с патките и гъските; има автентично изкопани доказателства, предлагащи семейно родство със семейство Огърличникови.

Това изумително откритие на човечеството, без което не можем да си представим живота днес, има дълга и много бурна история. Френският учен Чарлз Борсел, през далечната 1854 г. прави редица изследвания и достига до крайния извод, че човешкия говор би могъл да предизвика вибрации върху диафрагма или диска, които са силно подвижни. Той решава да ги използва заедно в една обща електрическа верига. Така ученият успява да съумее да възпроизведе по този начин оригиналния звук.

Татуирането е метод на украсяване на кожата чрез вмъкване на цветови субстанции под повърхността й. Кожата бива пробождана с остър инструмент, който сега е обикновено електрическа игла.

Додо

Додо е общото наименование на големи птици, които не могат да летят, и днес вече са изчезнал вид. Те някога са обитавали горите на остров Мавриций. Този вид птици, много наподобяващи пуйка, са доста едри по размер, имат солиден извит клюн, неразвити криле и опашка и къси, удебелени, жълти крака. Снасяли са единични, много големи яйца, в направени от тях гнезда от трева направо на земята.

Кобра е общото име на семейство отровни змии, известни с техния зъл поглед и смъртоносно ухапване. Кобрите са характерни с бузите си, които издуват, когато са притеснени или ядосани. Те се подуват вследствие на движението на ребрата зад главата. Тези влечуги са характерни за Филипините, Южна Азия и Африка.

Киселинният дъжд е замърсяване на въздуха, причиняващо много щети върху околната среда. Тези киселинни замърсявания достигат високо в атмосферата, пътувайки с вятъра стотици мили, и след това се връщат към земята по пътя на дъжда, снега или мъглата, и като невидими “сухи” форми. Киселините се свързват с други химикали, за да формират урбанизирания смог, който атакува белите дробове, причинява болести и дори смърт.

Камчатка е полуостров в Източна Русия, обхваща и малка част от вътрешността на континента. На територията и се издигат две планини с активна вулканична дейност. Най-високият връх достига 4 750 м. и се нарича Клучевская Сопка. Северната територия на Камчатка е изцяло обхваната от тундрата със средна надморска височина 655 м.

Андите са една от най-мащабните планински вериги в света, намираща се в Южна Америка. В нея се издигат някои от най-високите върхове на планетата. Над 50 от тях се издигат на повече от 6 100 м. над морското равнище. Между най-величествените върхове са Анкохума (6 550 м.), Хуаскаран (6 768 м.) и най-високият връх в западното полукълбо – Аконкуа (6 959 м.).

Фуджи е най-високата планина на територията на Япония. Тя е разположена на южния Хоншу остров, близо до Токио. Почти цилиндричната планина се извисява на 3 766 м. над морското равнище, а точно на върха, също с цилиндрична форма, се намира дълбок кратер с диаметър от 610 м. Местните я наричат още Фуджияма, Фуджи-слънце.

Гигантизмът при хората се изразява в прекален симетричен растеж, особено на крайниците – ръце и крака, съпроводен с растеж и на цялото тяло.

Ураганите са силните бури, които се заформят над тропичните или субтропичните води на Атлантическия океан. Такива бури в Тихия океан се наричат тайфуни, разглеждат се като отделно явление и имат различни характеристики. Общото име на ураганите и тайфуните циклони.

Евърглейдс е огромно блато, обхващащо голяма част от Южна Флорида. Формирало се е хиляди години в резултат на преливане на езерото Окехобе след проливните дъждове.

Китарата е популярен музикален инструмент с обемно, кухо тяло, цялото пълно с акустика, и гриф, който е с шест струни. Горните три струни са обикновено изработени от катгут или найлон; останалите са метални. Някои китари с метални струни се дърпат посредством малък понижаващ звука плектрум.

Дамаск, столица и главен град на Сирия, се намира в югозападния район на страната, на река Барада. По-голямата територия от Дамаск, включително правоъгълният древен град, е разположена на южния бряг на Барада. Модерните предградия се простират на северния бряг.

Изумителният Голям бариерен риф е най-дългата в света система от корали, разположена извън Североизточния бряг на Австралия, граничещ с Коралово море (част от Пасифика). Рифовете наброяват площ от цели 2,010 км. към брега на щата Куинсланд.

Бамбукът е популярното име за около 45 вида от това многогодишно растение от дървесен тип, наброяващо близо 480 подвида, обикновено храстовидни или приличащи на дърво житни растения от сем. Gramineae.

Националният парк и резерват Денали се намира в централна Аляска. Паркът включва живописният район на връх МакКинли, най-високият в Аляска, на 6 194 м. надморска височина, сега наричан Денали.

Албинос е растение или животно, което няма нормална пигментация, типична за съответния вид. Пигментът меланин, който е определящ за пигментацията при човека, липсва при хората албиноси.

Булдог е името на порода кучета, селекционирана в Англия през ХIII век с изкуствено търсена смелост и жестокост, употребявано при залозите бой на кучета. След 1835 г., когато същият спорт е забранен от закона, от булдога селективно се елиминирана жестокостта.

Какао е общото име на дърво, семето на това дърво и цяло семейство подобни дървета. Годишно какаовото дърво дава няколко реколти. За пръв път какаото започва да се култивира в Южна Америка, а в Европа е внесено през ХVI век. Днес се отглежда главно в западните части на Африка.

Земетресението е явление при което земната кора се тресе от рязко движение на подземни скални пластове. Случва се в момент когато има рязко освобождаване на енергия, обикновено акумулирана от натиск на скални масиви. Тази енергия се пренася към повърхността на Земята под формата на земетръсни вълни.

Вълк

Вълкът е хищник, съотнасян към чакала и домашното куче. Характеризира се с остри и мощни зъби, пухеста опашка и кръгли зеници. Вълкът се чувства еднакво добре в прерията, в гората и на всякакви други места, с изключение на високата планина.

Явлението Затъмнение в астрономията означава препречване на осветяването на едно звездно тяло от друго и в частност това на слънцето и планетите сателити. Два вида затъмнения касаят планетата земя – слънчево и лунно.

Халеевата комета е най-популярната за човечеството комета, поради факта че се появява в близост до Земята на всеки 76 години. За последно я наблюдавахме през 1986-та. Преди това тя е наблюдавана в 30 отделни случая.

Боабаб е общото име за дървесно семейство, виреещо единствено в Африка. Със своите изключителни размери боабабът е едно от най-големите дървета.

Бялата акула е най-голямата риба в света. Дължината на тялото на най-големите екземпляри надхвърля 5 метра, а теглото над 2 тона. Такива гиганти живеят близо до австралийския бряг.

Най-известният дворец в Европа, разположен в югозападната част на Париж, тясно свързан с живота и владичеството на Луи ХIX – краля Слънце. Построяването назначава самият крал през 1661 г. с главен архитект Луи ле Вьо.

Прилепът е единственият бозайник, способен на устойчив полет. Голямото семейство на прилепите се заражда преди около 60 млн. години и включва 900 вида, включващи екземпляри от 2,9 см тежащи едва 2 грама до гигантските “летящи лисици”, достигащи размах на крилете 1,7 м и дължина на тялото 42 см.