Станишев: Борисов се държи като обидено дете в детска градина

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

„Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Бойко Борисов се държи като обидено дете в детска градина“, заяви пред журналисти в парламента лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев.

„Той превръща цялата парламентарна група на ГЕРБ в един катун, който броди из парламента, влиза, излиза, регистрира се, не се регистрира. Всичко това има само една цел – да се консолидира контролът на Борисов и Цветанов над парламентарната им група и да се запази статуквото в държавата“, твърди Станишев.

Според него ситуацията с липсата на кворум говори много ясно за безсилието на ГЕРБ.

„Те внесоха искане за оставката на председателя на парламента. Дори това не желаят да дебатират и нямат достатъчно аргументи. Това е косвена подкрепа за работата на председателя, тъй като няма как той да бъде свален без дебати и гласуване“, твърди той.

„Задайте си въпроса на какво пречат тези циркове, които се разиграват. Пречат на приемането на много сериозни и дълбоки промени в Закона за обществените поръчки, които бяха изцяло контролирани от един тесен кръг на ГЕРБ. Промените, които са внесени от Министерски съвет, създават конкурентност, помагат и дават шанс на малки и средни фирми да участват в обществените поръчки“, обясни Станишев.

Според думите му предстои парламентът да гледа данъчното законодателство, в което са залегнали много важни неща, свързани с икономиката и живота на хората.

„Например поемането на акциза върху горивата за земеделските производители – нещо, което съществуваше допреди ГЕРБ да дойдат на власт и беше фактическа подкрепа на земеделските производители в размер на около 80 милион лева годишно. Това беше отменено от Борисов и Дянков. Сега правителството иска да го възстанови и вярвам, че парламентът ще възстанови тази мярка“, коментира Сергей Станишев.

„Пречат на приемането на промените в Закона за корпоративно облагане, с което корпоративният данък за фирми в региони и общини с висока безработица, където няма заетост, също се поема от държавата. Те се освобождават от тази тежест, за да създават работни места“, посочи още депутатът.

„Парламентът ще гласува вота на недоверие другата седмица. Ще има и дебати и гласуване по искането на оставката на председателя на парламента. Въпреки всичките циркове на ГЕРБ, съм убеден, че от другата седмица парламентът ще заработи в нормален ритъм“, заяви Станишев.

„ГЕРБ със своето поведение показаха своята безполезност. Всички сме наясно със ситуацията. Това е волята на българските граждани. Убеден съм, че от следващата седмица парламентът ще работи нормално, а ГЕРБ ще трябва да направят своя избор за поведение – дали ще стават все по-ненужни за собствените си избиратели, които очакват техни интереси и виждания да се бранят по някакъв начин в пленарна зала при разглеждане на закони като опозиционна парламентарна група, или просто ще изпаднат в абсолютна безтегловност, защото нито протестиращите ги приемат, нито правят нещо в парламента“, коментира Сергей Станишев.

Според него на ГЕРБ ще бъде наложена единствено финансова санкция заради това, че не се регистрират.

„Сигурно не ги плаши, те са натрупали доста пари. Аз не виждам каква може да бъде формата, освен това, че абсолютно олекват и стават непотребни“, смята Станишев.

„Вотът на недоверие ще бъде гласуван, тъй като дебатът приключи до вчера. ГЕРБ и от него избягаха, освен едно изказване на г-н Главчев, което беше доста нелепо и безсъдържателно, дори не беше представяне на мотиви“, добави той.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти