Какво означава да имаш личен бранд?

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Пишех първата си книга за маркетинга на големи брандове през 2009 г., когато икономиката започна да се огъва под краката ни.

Наляво и надясно виждах хора да губят работата си. Мнозина бяха заседнали в незавидна позиция, в която не искаха да бъдат, но им се налагаше. Докато ги гледах да се борят с кариера и лични решения, осъзнах едно нещо: управляването на кариерата е като управляването на марка. Затова реших да поставя пред вниманието на читателите една голяма бранд теория за марката, която е най-важна от всички – самите ние.

Бих казал, че всеки от нас има персонален бранд, който му е даден по рождение. Когато майките ни и бащите ни са ни кръстили, те са давали начало на един нов живот и на нова марка. Това е било първото голямо решение, което е засегнало живота ни и е започнало да ни оформя като идентичност. От този ден нататък сме започнали да живеем под шапката на даденото ни име.

Ако погледнем това през погледа на маркетинг перспективата ще видим, че кръщаването в много отношения си прилича със стартирането на марки като Levi’s или Tide. Всяка марка се заражда с име и концепция за това с какво е свързана. Тя започва пътуване, в което трябва да се свърже с хора по пътя й в пазарния живот, да придаде някаква стойност в живота им, да еволюира постепенно с времето да става все по-точно свързана с клиентите. Също както всички ние се свързваме със семейството си и приятелите от детството, ходим на училище, израстваме и продължаваме да градим още и още връзки.

Животът ни се определя от изборите, които правим, също както този на марките на компаниите, в които се прави маркетинг на продукти. Става дума за израстване в човешки план и в бизнеса.

Всички хора, които сме носители на лични марки, в даден момент започваме да предлагаме себе си на пазара на труда и поемаме в посока, в която се стараем да мислим за себе си и развитието си, като същевременно останем верни на това кои сме и кои мечтаем да бъдем. В най-важните моменти си задаваме въпроса какви съобщения излъчваме до хората около нас? Как качествата, опитът и чертите от характера ни създават бранд, който работи за нас лично?

Всеки личен бранд, също както фирмения, има нужда да бъде постоянно управляван и контролиран. Това се прави чрез изборите ни за големите неща като университета и специалността например, и решенията ни за някои малки, които по-късно разбираме, че са ни определили. Правилното решение винаги е това, което отговаря на личността и целите ни.

Бранд мениджърите следват много прецизен и строго определен процес за създаване на маркетинг план, който преразглеждат и обновяват всяка година. Това може да бъде лесно приложено към житейските ни решения, с които си създаваме карта за навигация и развитие. В нея трябва да е записано какво искаме от живота и коя репутация ще ни послужи най-добре лично и професионално, за да се сбъдне.

Коментар на Джим Джоузеф в американското списание Entrepreneur