Здравословни рецепти

1
Добави коментар
ts123
ts123

Чията е суперхрана, за чийто качества всички са единодушни. Тя е от семейството на градинския чай, който е по-известен като супербилка в Европа и Азия. В древността е била толкова ценена, че е използвана като разменна монета. Тези уникални мънички семенца имат изключителни хранителни и структурни предимства.

Векове наред чиа семената са били използвани като основна храна от индианците, обитаващи югозапада и Мексико. Известна като„храната за бягане”, масова е употребата й като високо енергийна храна даваща издръжливост още от времето на древните ацтеки. Обществено достояние е фактът, че войните на ацтеките са преживявали със запаси от чиа по време на завоевателните походи. Индианците от югозапада изяждали не повече от една чаена лъжица, когато били подложени на 24-часови преходи. Други индиански племена, които тичали от река Колорадо до Калифорнийския бряг, за да разменят тюркоази за раковини, са  носели единствено семена от чиа „за из път“.

   Още от древността растението годжи бери е високо ценено и намира широко приложение в китайската традиционна медицина. Първите сведения за плода датират от земите на Тибетските Хималаи и Северен Китай, където е бил отглеждан още 5000 г. пр.н.е.Днес най-много плантации се намират в Югоизточна Европа и Азия. В Китай тези малки червеникави плодчета са известни като храната на столетниците.Годжи бери е познат и под наименованието лиций и е сред любимите храни на Мадона, Стинг, Мик Джагър и Кайли Миноуг.

Ето как приготвих вкусна и полезна закуска с тези полезни храни чия и годжи бери.Необходимите продукти са:

1-2 банана

2-3 праскови

сока на един лимон

1-2 супени лъжици годжи бери накиснато за 5-10 мин във вода

1 супена лъжица чия

мед по желание

Всички продукти без чията се слагат в блендер и се пасират.Може да се добави и малко вода,ако е много гъста сместа..След това говория крем се изсипва в купичка и се поръсва с чията.Прекрасно и здравословно!