Eвропейци? Да, ама не!

12
Добави коментар
GaN
GaN

Eвропейци? Да, ама не! Блоговете на политиците, май 2009

Автор: Марина Кирова

Месец май премина под знака на изборната кампания, на срещите с избирателите, на обиколките по региони и на много, много, многооооо медийни изяви.

Основните теми, на които са посветени постингите на политиците за месец май, са по-малобройни от тези за април. Топ-темите, както контрастно се вижда от графиката, са копията на изявите в медиите и различните активности по време на изборната кампания. Очевидно е, че от многото срещи с избиратели на политиците не им остава време да отделят внимание на блоговете си. Благодарение обаче на копираните от пресата интервюта, както и на новопоявилите се блогове, общият брой на анализираните постинги се е увеличил с близо 30% , от 103 броя изследвани единици за месец април вече са 132 единици за месец май. Темите в постингите в блоговете на политиците могат да се обобщят по следния начин:

Казусът с легитимността на СДС – лидерите и епопеята с регистрацията на Синята коалиция в ЦИК и ЦИКЕП за участие в изборите за НС и ЕП, обаче провокират сериозен интерес в сайтовете на десните политици, особено в блоговете на двамата нелегитимно легитимни лидери на СДС – Мартин Димитров и Пламен Юруков. Чрез блоговете си двамата се репликират един друг и емоционално си разменят обвинения и нападки.

Пламен Юруков обвинява Мартин Димитров, че не слуша разума си, а следва чужди съвети и обезличава СДС. „Обвинявам Иван Костов, Димитров не ми е опонент. Той е устата на Иван Костов. Не го възприемам нито като противник, нито като опонент. Той е прост рецитатор на репликите, които са отредени за него в сценария на Костов…. Димитров е човек, който предава собствената си партия и работи за обезличаването на СДС”, твърди Юруков.

Мартин Димитров е по-мащабен в обвиненията си. Той критикува Пламен Юруков и обявява, че „срещу себе си имаме един човек, който през три дни си сменя позицията, това за мен означава, че върху него се оказва жесток натиск. Той не разполага със себе си, това е моят извод.” Димитров обаче хърля основната вина и върху БСП и ДПС. Обявява, че има „брутален натиск от страна на Ахмед Доган върху българския съд”, а „ЦИК се държи като служба за лични поръчки на Доган и Станишев”. Перипетиите с регистрацията и липсата на осезаема и категорична предизборна кампания обаче не пречат на Димитров да прави и декларира планове за следизборна управленска коалиция с ГЕРБ. Ще повлияят ли скандалите с ръководството на СДС и регистрацията на Синята коалиция на изборните резултати и какъв ще бъде ефектът от тези неразбории за стабилността на СДС в дългосрочен план тепърва предстои да видим.

Тъй като водещото събитие са изборите на 7 юни за български представители в Европейския парламент, затова ще направим едно отклонение и ще разгледаме как политиците конструират образа на и взаимоотношенията с Европа в своите блогове, като разгледаме постингите от месец декември 2008 г до месец май 2009г.

България е член на ЕС и това носи своите позитиви и ангажименти за страната, затова логично е тази тема да е важна в постингите на политиците. Разискват се различни аспекти – доклади на ЕК, визити и конференции в Брюксел, срещи с европартньори, коментари за проблемите с усвояването на средствата от европейските фондове, европрепоръки за реформи и мерки, които трябва да се осъществят от България и др. Интересен е обаче и друг факт, който се наблюдава. С изразяването на недоволството си, че нещата не стават в сроковете и по препоръките на ЕС, политиците ни самоволно противопоставят България на Европа. В опита си да изградят европейска визия на България, те я превръщат в антагонист на Европа. Европа и европейците приоритетно се конотират като цивилизовани, правилни, честни, некорумпирани и служат за модел за подражание. Българите са представени като недостойни, нецивилизовани, некултурни, корумпирани. Преди години комплексът ни беше, че сме балканци, а сега, че не сме достатъчно европейци.

Надежда Михайлова апелира „да върнем България на картата на Европа! Там, където човешкият живот има стойност”. Атанас Щерев призовава „българите в действителност да се почувстват европейци”. А Минчо Спасов споделя умората и срама си „от постоянните усилия за Европеизирането на Бай Ганя и интегрирането му в Новия свят”.

Самите читатели и коментатори на блоговете също се саморазграничават от европейската си идентичност и се класифицират като много по-различни и неадекватни на Европа. Посетител в блога на Гергана Паси директно праща България от Европа в Африка: „от Евро съюза ще трябва да отидем в някой Африкански съюз, защото проблемите на България придобиват хроничен африкански характер”. Особено ясно това проличава, когато в Брюксел, на входа на Европейския съвет бе открита провокативната изложба „Ентропия”, изобразяваща страната ни като тоалетна. Коментарите варират от „ami da bulgarite podobavashto sme se predtsvili na tazi izlojba, nishto ne sme skrili ot nacionalnite ni 4erti” до „Не е виновен чехския художник – той само е казал в творбата си истината!”.

Парадоксално е, но политиците ни доброволно, а твърде възможно е и да е неосъзнато, провокират известни междукултурни напрежения. Чрез публицистичното си слово в блоговете политиците като цяло противопоставят българите на европейците и въобще на другите. Острието обаче е обърнато навътре. Самите политици ситуират българите на по-ниска позиция в ценностната скала и по този начин провокират културна и социална авто-нетолерантност и нетърпимост. Това се възприема от аудиторията и тя проявява автоагресия и самоподценяване в подобен план. Все пак идеята на ЕС е да има обединена Европа. За къде сме тръгнали на 7 юни, ако българските депутати и представители в ЕП всъщност смятат, че не сме точно или достатъчно европейци?

Но нека да затворим скобата и да се върнем на самата кампания за евроизбори. Чрез анализ на многобройните приложени интервюта в блоговете на политиците може да се разчете кой политик какви опоненти има, с кого се съюзява и какво внушение транслира към другите политическите партии за месец май.

А като стана дума за препечатки на статии от пресата, трябва да отбележим следния любопитен факт , станал виден благодарение на блога на Борислав Цеков. А именно това, че Симеон Сакскобургготски изглежда вече е по-благоразположен към вестникарските интервюта. Не учудва фактът, че е дал интервю за влиятелното сп. Тема, но е интересна подробност, че е разговарял с вярно – тиражния, но и нетипично сегментиран в. Пенсионери.

През месец май образът на политиците, както го изграждат блогърите-политици в постингите е сходен на този като през месец април. Новото е цитирането на Цветан Цветанов – председател на партия ГЕРБ и честото споменаване на водача на листата на НДСВ за ЕП Меглена Кунева.

За да са в крак с духа на новото време и специално за изборите някои политици си направиха собствен сайт или блог.

На първо място трябва да отбележим министър-председателя Сергей Станишев, който от доста време се заканва да си създаде уеб дневник. Личната му страница съдържа много секции, сред които и блог. Единственият му постинг за месец май е адресиран към младите и цели да ги мотивира амбициозно и целеустремено да търсят по-добро образование и професионална реализация.

Политическата партия ГЕРБ също има премиера за изборите. На страницата на формацията вече има и блог, промотиран като официален предизборен блог на ПП ГЕРБ.

Един от кандидат – депутатите от листата на ГЕРБ телевизионерът Емил Стоянов също се е обзавел с нов блог. Освен копия на интервюта за пресата Стоянов е предложил и общополитически размишления. В блога няма опции да се оставят коментари.

Водачът на листата на НДСВ за изборите за ЕП Меглена Кунева също се сдоби с нов блог. В този блог Кунева пише от 12-ти май, но има впечатляващите 22 постинга за месеца. Това, което тя предлага на читателите обаче са основно медийни интервюта, рипорти за срещи с избиратели, снимки. Все пак стилът й се отличава с диалогичност и позитивизъм и забележима липса на нападки към опонентите. В дейността си като европейски комисар Кунева има друг блог, в който също има постинги за месец май.

Друга нейна популярна съпартийка Антония Първанова също дебютира със собствен сайт. Сайтът е изчистен и стилен, в блог- секцията обаче липсват дати на постингите и няма възможност за оставяне на коментари.

От новите попълнения личи, че политиците миксират форматите на уеб пространство си. Страниците им поемат функциите както на персонален брандиран сайт , така и на блог. Все пак трябва да се отчете творчеството и усилията им да са активни и в интернет комуникациите. В графиката по-долу може да се види политиците от кои партии са обогатили блогосферата през месец май.

Макар и да разбират необходимостта от активно онлайн присъствие доста малко лидери на партии се възползват от инициатива “Другото лице на политиците” на новинарският сайт actualno.com. През май месец в микроблога на новинарския сайт активно пише само Мартин Димитров, който обаче просто копира текстовете от основния си блог. През юни примерът му следва и министър –председателят Сергей Станишев, който също препечатва публикациите от сайта си в actualno.com. Другите лидерите на основните политически сили засега не са се възползвали от възможността да водят личен блог в рамките на сайта.

Изборната треска обаче повлиява и на визията на интернет комуникацията. Редизайн на блога си през този месец правят няколко политици – Ивайло Калфин, Богомил Шопов, Мартин Заимов.

На досегашния адрес на блога на външния министър и кандидат за евродепутат Ивайло Калфин вече може да се открие модерна лична страница, обогатена с много нови секции. Архивът на блога му е наличен и тук, но в самия си блог той започва да пише едва през месец юни.

Разликата в дизайна на блога на Мартин Заимов не е драстична, но пък той вече е двуезичен и текстовете могат да се прочетат на български и на английски език. Уебдневника на Богомил Шопов от „Зелените” вече е издържан в тематичната зелена тоналност.

Инициативите за създаване, дизайн и редизайн на сайтовете и блоговете определено са положителни. Доказано е, че графичното оформление влияе на възприятията на аудиторията. Но много по-голям ефект се постига със съдържание. Този месец политиците вероятно са напълно заети с кампанията. Това е напълно обяснимо, а донякъде и оправдано. Но все пак е нужно и съдържателен диалог, защото съмишленици и избиратели не се печелят с мониторинг и пресклипинг.

В този контекст нека напомним и тезата ни от месец април, че блоговете на политиците имат своя паралелна реалност. За съжаление тя се доказа и през месец май. Трагедията с автобуса край Ямбол покърти целия народ, но независимо, че дори бе обявен траур, само двама политици пишат за това в блога си – Меглена Кунева и Минчо Спасов. МВР и съдийските купони в деня за траур са горещата тема няколко дни във всички медии, но единствено Борислав Цеков разисква темата в блога си. А за 24 май само Петя Ставрева и Надежда Михайлова се сещат да поздравят сънародниците си за празника.

Затова нека повторим – блоговете са своеобразна медия и също така ефективен канал за комуникация. Възвръщаемо в политически и гласоподавателски план е полиците да отделят повече време и „мастило” за блоговете си и да споделят повече за плановете и идеите си за управление на страната и активности в ЕП.

Основни изводи:

През месец май в блоговете на политиците отново няма ярко отличаващи се теми или събития. Основните постинги отразяват многобройните медийни участия и интервюта или хода на кампанията – предизборните обиколки, срещи с избиратели, иницииране на специални политически събития.
Казусът с регистрациите на лидера на СДС и на Синята коалиция за изборите за ЕП и НС е активно дискутирана тема, но основно намира място в блоговете на десните политици.
Всички обличат новите дрехи. Много политици сега си създават свои страници и блогове или пък правят редизайн на вече съществуващите такива.
В постингите в блоговете си политиците, волно или не, правят разграничение между европееца и българина, като първият носи характеристиките на „цивилизования”, а вторият се ситуира в противоположен контекст.
Приложение:
Политик
Партия,
Институция
Тематични акценти за май
Брой постинги
Борислав Цеков
НДСВ
НДСВ-кампания, Медийни участия на Царя, Разни
23
Меглена Кунева
ЕК, НДСВ
Медийни изяви, Изборни кампании
22
Мартин Димитров
СДС, НС
Изборни, Казусът със Синята коалиция
14
Стефан Иванов
СДС, СОС
Изборни, Общополитически
12
Емил Стоянов
ГЕРБ
Медийни изяви, Общополитически
7
Румяна Желева
ГЕРБ, ЕП
Медийни изяви, Изборни
6
Петър Николов
ДСБ
Медийни изяви
6
Минчо Спасов
НДСВ, НС
Общополитически, За имотите на Царя
5
Атанас Щерев
БНС, НС
Здравеопазване, Общополитически
4
Пламен Юруков
СДС, НС
Казусът със Синята коалиция
4
Мирослав Севлиевски
Новото време
Изборни, Медийни изяви
4
Красен Кралев
Новото време
Медийни изяви
4
Николай Младенов
ГЕРБ, ЕП
Управляващата коалиция
3
Кирил Арсов
НДСВ, СОС
НДСВ, Общополитически анализи
3
Мартин Заимов
СДС-ДСБ, СОС
Теми, свързани със СО
2
Иван Сотиров
ОДС, НС
Питане в НС
2
Надежда Михайлова
СДС, НС
Изборни, разни
2
Петя Ставрева
ГЕРБ/Синя коалиция, ЕП
Общополитически
2
Сергей Станишев
БСП, МС
Разни
1
Антония Първанова
НДСВ, НС
Разни
1
Любен Дилов – син
ОДС, НС
Общополитически
1