Митьо Очите се уредил с кола от Министерството на земеделието

1
Добави коментар
tribali.info
tribali.info

Несебърският бос Димитър Желязков, по-известен като Митьо Очите, се е уредил с голяма далавера покрай програма към ЕС за развитие на селскостопанските райони. Миналата година той е кандидатствал по мярка 312, като е представил изготвен от експерти проект. В него било написано, че иска парите, за да купи автомобил, с който да извозва… чуждестранни туристи из Бургаския регион.
Неизвестно как, но Митьо Очите е бил одобрен за финансиране и е получил 140 хиляди евро. С част от парите той си купува луксозен автомобил S-класа. Едва ли обаче има намерение да ходи с него до летището и да причаква любопитни за красотите на България туристи.
Освен Митьо Очите още поне десет души са се облажили по същия начин и са взели пари за проект, който не са имали и намерение да реализират.
Мярка 213 стартира през ноември 2011 г. и преминава през няколко етапа.
Според поместената предварително информация целите на мярка 312 са: “Насърчаване на растежа и създаване на нови работни места в неземеделски микропредприятия в селските райони, насърчаване развитието на интегриран селски туризъм. В условията за кандидатстване е посочено, че “мярка 312 ще се прилага в 231 общини в селските райони. Няма да бъдат подпомагани инвестиции за развитие на туризма в населени места и курортни селища с развит масов туризъм.” Независимо че Бургаският регион е точно селище с развит и масов туризъм, Митьо Очите е одобрен.
Той кандидатства по проекта през фирмата си “Агро Стил 2005”. В нея е съдружник с Николай Попов, по-известен като Чайника. Дясната ръка на Митьо Очите нашумя най-вече покрай делото за взрива под колата на плажния арендатор Рали Пенков, при който почина съпругата му. Срещу него има и дело от Комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност. Искът за близо 400 хил. лв. е стойността на атакуваните му 17 имота, повечето ниви.
Източници разкриват още, че една от причините за оставката на шефа на фонд “Земеделие” Румен Порожанов била именно далаверите покрай мярка 312.
Порожанов си тръгва на 27 август т. г. В мотивите за оставката си той твърди, че иска да напусне по лични причини. С него си тръгва и заместникът му Свилен Костов. Веднага след като депозираха молбите си, управителният съвет на фонда взе единодушно решение, че ги освобождава.
Преди да поеме поста в земеделския фонд през 2011 г., Румен Порожанов беше шеф на кабинета на бившия финансов министър Симеон Дянков. Смята се, че двамата са изключително близки. Той работи заедно и с настоящия премиер Пламен Орешарски по времето на тройната коалиция. Тогава Порожанов беше директор на дирекция „Финанси на реалния сектор”.
През декември 2011 г. Румен Порожанов бе пребит от неизвестни и до днес бабаити
Тогавашният премиер Бойко Борисов обаче извади мотив, че нападението е станало, защото шефът на фонд “Земеделие” е прекратил далавери в него. Борисов даде навсякъде изявления в медиите, в които предположи, че побоят над директора на фонда има пряка връзка с факта, че Порожанов е спрял изтичането на милиони левове. „Той отряза всички възможности, където стотици милиони изтичаха. Излизаше, че язовир се води нива и подобни”, коментира лидерът на ГЕРБ.
Румен Порожанов бе пребит пред входа на кооперацията, в която живее в столичния квартал „Борово”. Нападателите са били двамата, по думите на Порожанов, облечени в камуфлажни дрехи и кубинки. Веднага след инцидента Румен Порожанов е транспортиран във ВМА с множество наранявания по главата, но без опасност за живота.
Две години по-късно става ясно, че покрай мярка 312 са се уредили със средства и много бизнесмени, които имат намерение да развият бизнес с алтернативни източници на енергия. Случайно или не, компанията с най-много проекти, е “Хедж-консулт”. Тя изготвя плана за кандидатстване и на депутата от ГЕРБ Диан Червенкондев.
Един от последните реализирани проекти на компанията е също по мярка 312 и Програмата за развитие на селските райони на стойност 457 804 лв. без ДДС. Одобрената субсидия е за 320 642 лв., отново без ДДС. Според изчисленията инсталацията трябва да печели минимум по 64 000 лв. годишно и да бъде изградена близо до родния град на Диан Червенкондев.
До редакционното приключване на броя от Министерството на земеделието не отговориха официално за далаверите с мярка 312 и дали те са свързани с оставката на Румен Порожанов.

29-09-2013 г. 14:58 ч. | прочетено: 941, коментари: 0 |