НЦИОМ отива в БАН

2
Добави коментар
bobanac
bobanac

/Поглед.инфо/ Националният център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) може да бъде запазен като структура, но преместен от Народното събрание (НС) към Българската академия на науките (БАН).

Този вариант е обсъден между парламентарния председател Михаил Миков и ръководителя на БАН акад. Стефан Воденичаров на среща в петък, съобщава вестник „24 часа”.

„Имаше такъв разговор, от БАН имат интерес и аз не възразявам НЦИОМ да бъде прехвърлен като звено към тях”, призна Михаил Миков пред печатното издание.

Държавната социологическа агенция бе закрита от него още в края на лятото, след като одит установи тежки нарушения – „лошо администриране и неправомерно изразходване на средства“.

Спорен въпрос според Миков обаче било „финансирането на центъра“. До момента издръжката на НЦИОМ е към бюджета на парламента, но шефът на НС не иска да прехвърля тези средства към БАН, защото „те ще са необходими за работата на новата структура, която ще бъде създадена до месец“.

Накрая Михаил Миков обаче се съгласи, че като цяло причината за забавеното прехвърляне е необходимостта от повече изследвания на общественото мнение срещу приеманите от БСП и ДПС законодателни актове: „Тя ще се занимава с оценка на ефекта от новоприетите закони“.

Източник: ПИК

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели