Откриват първия магазин за стоки с изтекъл срок на годност

1
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

В началото на 2014 г. в Бостън се открива първият магазин за стоки с изтекъл срок на годност. Той ще се намира в работническия квартал Дорчестър, съобщи РИА Новости.

Откриват първия магазин за стоки с изтекъл срок на годност © Снимка: boston.com

Инициатор е собственикът на супермаркетите Trader Joe’s Дуг Раух. Според Раух магазините са принудени да изхвърлят огромни количества продукти, които все още са годни за употреба.

Те могат да се използват при приготвянето на храни, но срокът им на годност е изтекъл според правилата на санитарните власти, обяснява бизнесменът. По думите му става въпрос най-вече за храни като царевичен чипс, шоколад, яйца, йогурт и мляко. Последните три продукта могат да се съхраняват много по-дълго, ако се спазва определен режим, смята Раух. Той дава за пример яйцата, които могат да изтраят 3-5 седмици, ако се съхраняват на под 5 градуса.

За млякото според Раух температурата трябва да е под 2 градуса, за да не се вкисва бързо. Според статистиката в САЩ заради изтекъл срок на годност се изхвърлят 40% от храните. Срокът обикновено значи не че след него стоката става опасна, а че се променя вкусът й, припомня РИА Новости.

Тема от Форума:Срок на годност