През тази седмица: Уран може да се види с невъоръжено око

13
Добави коментар
Fenris
Fenris

Опитвали ли сте се някога да видите Уран с невъоръжено око? Ако не – сега е моментът да опитате, подсказват астрономите.

Този въпрос е тривиален за някои: колко планети от Слънчевата система могат да се видят с „просто” око – без да се използва каквато и да е оптична техника като телескоп или бинокъл. Повечето хора отговарят „пет планети” и ги изброяват – Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн. Но това съвсем не е пълният списък. Правилният отговор е „шест планети” тъй като към този списък следва да се добави и Уран.

Тази седмица ни се предоставя отлична възможност да видим планетата Уран без никаква техника. На 3 октомври планетата ще бъде в опозиция на Слънцето, поради което ще може да се наблюдава в продължение на цялата нощ (стига да е ясно небето). Тя ще бъде достатъчно ярка. Може да се различи в съзвездието Риби. Астрономите все пак припомнят, че той е трудно забележим без оптика, но въпреки това в някои период може да се види с невъоръжено око.

В момента звездната величина на Уран +5,7. През тази седмица планетата ще се намира на разстояние 2,85 милиарда километра от нас и на 3 милиарда км от Слънцето. Уран имам минимум 27 спътника. Практически всички те обикалят около екватора.

Плоскостта на екватора на Уран е наклонена към плоскостта на неговата орбита под ъгъл 97,86 градуса, тоест планетата се върти ретроградно, „лежейки на една страна и леко с главата надолу”.  Това означава, че смяната на годишните сезони не става както при другите планети от Слънчевата система. Ако при другите планети това може да се сравни с въртящи се върхове, при Уран смяната на сезоните прилича на търкаляща се топка.

Подобно аномално въртене с обяснява със сблъсък на Уран с голяма протопланета при ранния етап на формирането й.

В момента един от полюсите на планетата се оказва ориентиран към Слънцето. Само тясна полоса около екватора изпитва бързата смяна на деня и нощта. При това слънцето е разположено много ниско над хоризонта – като при земните полярни нощи.

След половин година ситуацията противоположно ще се измени: „полярният ден” ще настъпи в другото полукълбо.

Всеки полюс в продължение на 42 земни години се намира в тъмнина, а през следващите 42 години е под светлината на Слънцето. В момента обаче равноденствието е „пред” екватора, а това дава възможност за същата смяна на деня и нощта на Уран, както и на другите планети от нашата слънчева система.

(Visited 14 times, 1 visits today)