Колко често трябва да се сменят чистачките?

6
Добави коментар
thunder_go
thunder_go

Есенно-зимния сезон е характерен с променливото си време, многото дъждове, сутрешни слани а по-късно и сняг и лед, ни карат все по-често и често да включваме чистачките. Залога за вашата сигурност е добрата видимост, която в такива периоди от годината много зависи от доброто почистване на стъклата, както предното така и задно. Това зависи изцяло от изправните чистачки. Специалистите съветват чистачките да се сменят при влошаване на качеството им на работа или минимум един път през годината, с натъпването на есенно-зимния сезон. Това разбира се си зависи от Вас и ако Ви устройва работата на вашите чистачки едва ли точно този съвет ще Ви подтикне да хукнете по магазините.

При работа на чистачките върху сухо силно замърсено стъкло, обледенено, или накапано със смола от дървета по почистващата работна повърхност (перата) се образуват пукнатитни. За да ви служат по-дълго чистачките, се препоръчва да се избягват тези моменти и не се осланяйте силно на течността за чистачки, тя е предвидена да се ползва по време на движение а не в момента преди тръгване, когато засъхнал прахоляк по стъклото може да го надраска ако чистачката се ползва „на сухо”. При силно замърсено стъкло, просто го изплакнете, при заледено подгрейте автомобила или просто изстържете леда. Пукнатините по гумената работна част на чистачките се образува и заради студа и UV-лъчите, просто гумата старее и губи своята еластичост. За да се избегне този проблем при по-дълъг престой на автомобила, когато не го ползвате примерно ден – два, седмица и повече просто вдигнете чистачките да не се опират в стъклото. Така спада напрежението в гуменото перо в областта на работния ъгъл и еластичността им се запазва по-дълго.

Ако при работата на чистачките стъклото остава мътно, първо проверете с какво е замърсено, ако това е някакво химическо съединение или смола, измиите хубаво стъклото и задължително и чистачките.

Много често гумената част се къса по-дължина, почти всеки водач се е убеждавал че с такава чистачка не може да се шофира, и по-добре е веднага да се замени.

А относно това каква марка или модел чистачки да ползвате, кога да ги сменяте, точна рецепта няма. Не е важно дали са някаква световно известна марка или китайски „no name”, за Вас и Вашата сигурност и комфорт е важно чистачките ви да са изправни.