Превю: Седмица на модата в Париж, пролет 2014 » Моден свят

13
Добави коментар
svetla58
svetla58

Седмицата на модата в Париж е в разгара си. Още от първите дни, вниманието на зрителите и ценителите на тенденциите беше спечелено от страхотни колекции, зрелищно шоу и дори скандали, предизвикани от феминистко движение. Нека разгледаме част от предложенията на едни от най-известните модни къщи!

Nina Ricci

Колекцията на Питър Копинг за Нина Ричи е абсолютно въплъщение на женствеността и чувствеността. Дизайнерът е черпил вдъхновение от романтиката на 18 век. Виждаме нежна палитра, ефирни материи, дантела, флорални принтове и красиви кройки. В ревюто участва и българката Креми Оташлийска.

Ако още не сте научили, точно на това така „спокойно“ откъм излъчване дефиле, стана скандал, предизвикан от aктивистките от женското движение ФЕМЕН. По време на ревюто няколко момичета, сред които и идеоложката на движението Александар Шевченко, изкочиха голи до кръста на подиума, а на телата им бе изписано „Модел, не отивай в бордей“ и „Модата е диктатерор“.

Christian Dior

Тази колекция на Pаф Симонс за Dior, определено не можем да наредим до най-любимите ни по отношение на кройки, материи и цветова палитра. Но трябва да отбележим, че този път дизайнерът е търсел много повече символика и идеен замисъл, представен чрез дрехите. „Скрити“ надписи носят послания, свързани с религия, младежки движения, племенни символи и други теми. Интензивната „токсична“ гама също не е случайна.

Lanvin

Мистика и блясък – така ние усещаме пролетната колекция за Албер Елбаз за Lanvin. Дизайнерът подчертава шеметното излъчване на дамите с тоалети изработени от сатен и ламе, което закачливо проблясква под светлината. Поли, сака, вталени панталони, коктейлни рокли и приказни обувки – всички елементи от гардероба на нежните създания, ги превръщат в искрящи звезди.

Balmain

Нежна, елегантна и приложима в ежедневието е колекцията на Оливие Ростинг. Дизайнерът споделя, че е търсил по-небрежно, спортно излъчване на облеклата в пролетната линия. Виждаме тоалети издържани в актуалния пепит, който се откроява в различна гама. Пастелните цветове и класическата тоналност са водещи. Присъстват карирани десени, метални колани и бижута за акцент, които внасят дръзка нотка към романтичното звучене на дамската визия.

Balenciaga

Според критиците, ако първата колекция на Александър Уанг за Balenciaga беше насочена към чистите линии, тук вече се усеща и експериментаторство по отношение на кройките. Виждаме повече ръчни бродерии, принтове и допълнителни нюанси освен класическото черно-бяло.  Идеята на дизайнера била да започне дефилето с модели, които звучат по-“сурово“ и монументално, за да видим в края на ревюто нежни рокли от ефирни прозрачни материи.

Автор: Делица Цонева

Вижте още:

Превю: Седмица на модата в Милано, пролет 2014 (част 2)

Древна Елада вдъхнови Долче и Габана

Превю: Седмица на модата в Милано – пролет 2014

Превю: Седмица на модата в Ню Йорк, пролет 2013 (част 2)

Превю: Седмица на модата в Ню Йорк пролет-лято 2013