Розово фламинго на Атанасовското езеро

4
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Днес точно пред укритието за наблюдение на птици е пристигнал неочакван гост – розово фламинго. Най-вероятно младата птица е скитаща и се е отдалечила на север преди да се е застудило и да тръгне на юг към Гърция и Турция, където прекарва зимата в компанията на други розови фламингота.  

За разлика от възрастните птици, които са с млечно розов цвят, който се дължи най-вече на храната, която поемат, младите птици са доста по-безлични и сивкави като цвят, но за сметка на това все така атрактивни с дългите си крака и шия, елегантната си стойка и здравия, закривен клюн.  

През няколко години любителите на птици имат щастието да наблюдават редкия гост в езерата около Бургас и най-често в Атанасовско езеро, защото птиците предпочитат плитки и солени водоеми, където се хранят и почиват. Има данни, че преди няколко дни фламинго е наблюдавано в Поморийско езеро, така че вероятно това е същата птица.

Последното наблюдение на розово фламинго в бургаските езера е от 2010 г.   Не пропускайте възможността този път да го видите на живо и посетете укритието за наблюдение на птици, разположено на изхода на Бургас за Сарафово вдясно преди бензиностанцията на Лукойл (има удобен паркинг и дотам стига велоалеята от Морската градина).

Укритието се обслужва от експерт на Община Бургас и работи всеки ден (без неделя и понеделник) от 9.00 до 17.00 часа. Ще получите бинокъл и оптична тръба и ще научите интересни подробности на Атанасовското езеро.