Българска национална телевизия – Новини – Общество – Край на аналоговата телевизия

1
Добави коментар
kolyo.belchev
kolyo.belchev

Днес беше сложен край на аналоговата телевизия в България. На специална церемония в телевизионната кула в София, аналоговият сигнал остана в историята, за да отстъпи място на цифровия, а с него – и на новите медии.

Така окончателно се сложи точката на аналоговата ера у нас.

„За нас не е достатъчно да приемаме цветната картина на телевизионните програми, именно заради потребността ни от повече информация и разнообразие – преминаваме към приемането на ефирна цифрова телевизия“, заяви Георги Тодоров – зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Ням свидетел на историческия преход стана телевизор „Опера“. Цифров сигнал по него не тръгна, трябвало му декодер. С „Опера“ вкъщи или не – на хиляди българи от днес също са им необходими устройства за преобразуване на сигнала. Около 200 хиляди души имат право на безплатен декодер, над 90 хиляди вече са си го взели. Останалите имат време до ноември. С цифровата телевизия идва и обещанието за по-качествена услуга.

„Връзката между интернет и телевизията във всички случаи ще създаде едно ново социално и гражданско мислене вътре в самите медии и в отношението между медиите и аудиторията. В този смисъл цифровизацията за мен е една от новите форми на свобода на словото, която предстои за България“, посочи Георги Лозанов, председател на СЕМ.

Поне засега тази свобода обаче не е за всички. Цифровият сигнал покрива около 95% от територията на страната. Т.е.- между 3 и 5 % от хората от днес няма да гледат никаква телевизия, защото – с декодери или не, остават извън покритието с цифров сигнал.

„Ние планираме веднага, от днес, да направим един анализ и да видим наистина колко хора са останали и да се опитаме да го решим с адекватни предложения, които ще дадем на Министерски съвет“, обяви Данаил Папазов.

Години страната ни се „подготвяше“ за този исторически ден. А от 1 март – цифровият и аналоговият сигнал се излъчваха паралелно.