Първо изображение на облаци на планета извън Слънчевата система

21
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Планетата Kepler-7b (вляво) е първата планета извън Слънчевата система, чиято облачна покривка бе картографирана. Планетата е с 1,5 пъти по-голям радиус от Юпитер (вдясно). Изображение: NASA/JPL-Caltech/MI

Астрономи за първи път успяха да съставят карта на облачната покривка на планета извън Слънчевата система.

Учените са използвали данни от телескопите Кеплер и Спитцър на НАСА, за да изследват атмосферата на наподобяващия Юпитер свят, наречен Kepler-7b. Оказва се, че западната страна на планетата е покрита с висока облачност, за сметка на източната, която се характеризира с „ясно небе“. Това е първото наблюдение на облачна покривка на далечен свят.

„Наблюдавайки планетата със Спитцър и Кеплер в течение на повече от три години, ние успяхме да създадем ‘карта’ с много ниска резолюция на тази гигантска газова планета“, казва Брус-Оливър Демъри от Масачузетския технологичен институт в Кеймбридж. 

Планетата Kepler-7b е една от първите открити от Кеплер извън Слънчевата система. Телескопът, създаден именно за да търси далечни светове, успя да открие 150 планети преди жироскопите му да се повредят и да престане на функционира. Въпреки всичко остава още много информация, събрана от Кеплер, която учените не са изследвали. Наблюденията му на Kepler-7b и на неговите фази, които наподобяват тези на Луната, показали светло петно в западното полукълбо на планетата.

Въпросните данни обаче не били достатъчни и за това учените решили да използват Спитцър, за да получат по-детайлна картина. Подобно на Кеплер този телескоп може да отправи своята оптика към далечна звездна система и да събира информация за планета, докато тя обикаля около звездата си. Способността на Спитцър да улавя инфрачервена светлина дала възможност да се измери температурата на  Kepler-7b – между 815 и 980 градуса Целзий.

Тъй като температурата на планетата е твърде ниска, за да обясни излъчването на въпросното петно, учените заключили, че светлината е от звездата, около която обикаля Kepler-7b, отразяваща се в облаците на газовия свят. Изследователите открили и още нещо любопитно.

„За разлика от облаците на Земята, разпределението на облаците на тази планета изглежда не се променя много с времето – тя има изключително стабилен климат“,  казва Томас Баркли от НАСА. (Източник: NASA/Jet Propulsion Laboratory)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!