Д-р Тихомир Малчевски: Как да се грижим за кожата си в прехода между сезоните

5
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Насочили сме към кабинета на един от най-добрите дерматолози в страната, изключителен човек и страхотен професионалист – д-р Тихомир Малчевски.

Д-р Малчевски завършва висшето си образование в Медицинския университет (МУ) в столицата. Специализира в Катедрата по дерматология и венерология на МУ – София, и в медицински университет в ЮАР. 

С него сядаме да си говорим за красивата кожа и как храната ни помага да я поддържаме здрава през есента.

– Как да се грижим за кожата си в прехода от лято към есен?

– Знаете, че през лятото човек ходи на море, планина. Или иначе казано, изложен е на слънчеви лъчи, морска вода, кожата изсъхва, става по-чувствителна, може да се появят зачервявания. Отделно, ако се прекалява със слънчевите лъчи, може да се получат изгаряния, пигменти, петънца. 

Именно заради това в тази насока трябва да се опитаме да ползваме по-хидратиращи кремове, да използваме козметика, която е по-щадяща, но същевременно агресивна. Агресивна в смисъл – силно подхранваща и дълбоко хидратираща.

Лято-есен е сезонът, през който трябва да се борим и с неблагоприятните пигментации по нашата кожа. 

Има специални кремове, които са за такива случаи. Също така не трябва да забравяме и слънцезащитата, защото повечето от тези кремове са инвазивни – съставките им са фотосенсибилизатори и могат да доведат до частично увреждане на кожата. 

– Как се съхранява летният тен и за колко време най-много можем да го запазим?

– Кожата на отделния индивид е различна и това е генетично заложено. Има хора, при които тенът изчезва за около 30-40 дни, има и такива, при които може да издържи и два-три месеца.  Съществува теория, че по това може да се съди и за характера на индивида, но това са само теории…

Хубаво е, естествено, когато човек има здравословен вид, здравословен тен. Някои мои колеги препоръчват да се ходи умерено на солариум, веднъж седмично. Това за мен не е оправдано. Защото кожата вече е изсушена. Този тен говори, че имаме допълнително натрупване на меланин. Допълнително натрупване на пигментация. 

Ако отидем на солариум, означава, че тази пигментация ще стане още по-голяма, ще се разпръсне и от хубавия тен ще станат хубави петна. 

Моят съвет е, че не е необходимо да се поддържа тен през цялата година.

– Понеже стана дума за солариум, а на тази тема има много противоречиви мнения, Вие как бихте го определили – по-скоро вреден или полезен е той?

– Да, има различни теории. Аз, от моята практика и опит, мога да кажа, че по-скоро е вреден. За съжаление солариумът през последните години стана нещо като модна тенденция, особено при младите хора. Прекаляват с него. Казвам „прекаляване“ в смисъл – когато се ползва всеки ден за 20 или повече минути. При тези хора натрупването на пигмент е много силно и има опасност да се развият някой злокачествени тумори, както и невуси.

Така че аз по-скоро съм негативен към ползването на солариум. Разбира се, може да е в разумни граници – четири-пет минути, не повече от два пъти седмично. И пак трябва да се видят специалните филтри на солариума – UVA и UVB лъчи. 

UVB лъчите са тези, които водят до изгарянето на кожата, а UVA лъчите – до промяна в структурата на кожната клетка и злокачествена регенерация. Така че, отново твърдя: трябва да е много премерено и в умерени граници.

– Има ли храни, на които да наблегнем, и такива, които да намалим в менюто си, за да поддържаме кожата си здрава и красива през есента?

– Здравата кожа е хубава кожа. През този сезон е важно е да се наблегне на по-малко мазните храни. В смисъл – пилешко месо, телешко месо. Да се избягва свинското месо, защото все още през този сезон времето е топло, все още е слънчево и приятно навън. 

Отделно от това, е сезонът на плодовете. Т.е. желателно е да хапваме повече плодове. Основно ябълки, грозде, праскови. В тях има много витамини и антиоксиданти, които да си набавим по естествен път.

– Какви козметични процедури са подходящи за сезона?

– От есента започват процедурите за хидратация на кожата. За кожа, изложена на слънце и солена вода, е хубаво да се направят почистващи процедури, процедури за оксигениране – оксигенотерапия, това е кислородна терапия. 

Хубаво е и да се направи лек пилинг, който смъква повърхностния слой на кожата и по този начин даваме способност за регенерация на нова кожа. Общо взето, по-малко инвазивните процедури се препоръчват, а останалите – през зимата.

Автор и снимка: Нина Тодорова